filteri close
Objavljeno: 09.02.2020. Image source: Pixabay/Valter Cirillo
300x600

Biti domaćica je teže nego biti bankarski broker, vozač taksija ili učitelj

Naučnici su potvrdili ono što su mnoge majke i domaćice oduvek i same znale - biti majka i domaćica bez formalnog zaposlenja je najstresniji posao na svetu, bar kada su u pitanju zanimanja koja ne donose neposrednu životnu opasnost.

Ni saobraćajne gužve, ni mobing na poslu uz stalne pretnje otkazima, ne povećavaju nivoe hormona stresa kao odgajanje dece i obavljanje kućnih poslova, potvrdili su i naučnici.

Britanski medicinski stručnjaci merili su nivoe stresnog hormona kortizola kod nekoliko kategorija ispitanika tokom njihovog prosečnog radnog dana, a pokazalo se da su oni najviši kod domaćica koje su i majke.

5 zdravih grickalica koje (uglavnom) ne goje

Majke-domaćice trpe i šest puta veći stres nego oni koji rade na poznatim stresnim mestima poput brokera, učitelja ili medicinskih sestara.

Istraživanje je sprovela nezavisna konsultantska kuća specijalizovana za merenje ljudskih reakcija u najrazličitijim situacijama.

Ispitivanje nivoa stresa kod odraslih Britanaca sprovedeno je na pet radnih mesta - roditelja koji ostaju kod kuće, vozača taksija, učitelja, medicinskih sestara i berzanskih radnika.

Nakon majki-domaćica, na drugom mestu su medicinske sestre, zatim ljudi sa berze koji rade svakodnevno sa tuđim milionima, pa učitelji i, na kraju, bez obzira na frustraciju celodnevne bitke sa gradskim saobraćajem, vozači taksija.

Oborite visok holesterol na prost i jednostavan način

Ispitanici su testirani tokom sedam sati, a oprema za praćenje raznih parametara beležila je i najmanje promene.

U nekoliko navrata učesnicima studije uzet je i uzorak pljuvačke zbog merenja nivoa kortizola, koji je direktni indikator stresa.

Šta toliko uzrujava domaćice i majke? Ključan je osećaj kontrole nad svojim životom koji svako ima.

Prema njegovim rečima, majke koje ostaju kod kuće imaju vrlo malo ili nimalo obuke i najčešće su izolovane od drugih odraslih osoba tokom dana.

Postoji ipak način da žene očuvaju zdravlje i mir u kući.

Ovo su jasni simptomi niskog nivoa ESTROGENA kod žena

 Glavni način borbe protiv ovog stresa - uzeti malo vremena za sebe.

Ako sami za sebe ne možete pravilno da se brinete, kako ćete se brinuti za nekoga drugog? Ako zvocate, lako se naljutite, ako ste umorni i na kraju snaga, kako možete dati najbolje od sebe partneru, deci, celoj porodici i na kraju - iako ne manje važno - sami sebi! To je važan način borbe protiv stresa.

Zahtevan posao i za super ženu

Od prosečne žene danas se očekuje da bude besprekorna na svim poljima - ljubavi, karijeri, braku, roditeljstvu, prijateljstvu, da bude obrazovana, energična, lepa i zgodna, negovana, zanimljiva, maštovita.

Najbolje je vežbati ujutru, pogotovo za žene

Sve to dovodi do stresa koji vodi u depresiju, glavobolje, nervoze, visok krvni pritisak, poremećaj metabolizma i mnogih drugih tegoba.

Žene vremenom fizički i psihički posustaju, gube volju za životom, donose pogrešne odluke, a rezultat toga je nervoza, depresija i narušeno zdravlje.

Osim toga, naučnici upozoravaju da ženski organizam drugačije reaguje na stres nego muški.

Žensko telo luči više hormona stresa, što se nastavlja u izvesnom periodu i kada prođe stresna situacija pošto ženski hormon progesteron blokira brzo "isključivanje" kortizola.

Izvor: Medik, RTS