filteri close
Objavljeno: 08.11.2019. Image source: Mihail_fotodeti/Pixabay
300x600

Poremećaj pažnje i hiperaktivnost zahvataju 3 do 5 posto školske dece, i često izazivaju brojne dileme kod roditelja i učitelja.

Deca koja imaju ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) lako gube pažnju,imaju potrebu za čestim promenama aktivnosti i proživljavaju povremene „nalete energije” koju ispoljavaju kroz fizičku aktivnost ili izlive besa. 

U novije vreme stručnjaci sve više ukazuju na to da je jedan od razloga javljanja ovog problema - nedostatak vitamin B, pojačan unos prerađenih šećera, aditiva i veštačkih boja u hrani. 

„Gubimo u borbi za zdravu ishranu dece!”

Zbog toga je za roditelje veoma značajno da znaju koja hrana pože pomoći njihovoj deci, a koja, sa druge strane, može samo dodatno pogoršati problem sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Esencijalne masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su važne za rast, razvoj i sazrevanje nervnog sistema. 

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama i sadrži dve kiseline EFA i DHA. DHA je kiselina koja često nedostaje deci sa poremećajem u učenju. 

Riba, laneno seme i orašasti plodovi su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina. Dodatak ishrani u obliku ribljeg ulja takođe se preporučuje kod dece sa ADHD-om.

Vitamin B

Vitamin B značajan je za rad mozga i borbu protiv stresa, te je veoma važan u ishrani dece sa hiperaktivnošću i poremećajem pažnje. 

Zbog ovoga se preporučuje pripremanje obroka koji u sebi sadrže cela zrna žitarica, pirinač, mleko, jaja, meso, zeleno lisnato povrće i ostale namirnice bogate vitaminom B.

Proteini

Kako bi svoju dnevnu energiju dovela u ravnotežu, preporučuje se da deca sa ADHD-om u toku dana konzumiraju više manjih porcija bogatih proteinima.

Doručak i ručak bi trebalo da sadrže proteine iz mesa, ribe, jaja, sira i mahunarki.

U nastavku dana, orašasti plodovi se preporučuju za užinu, kao bogat izvor belančevina.

U zavisnosti od uzrasta, deci je potrebno od 24 do 30 grama proteina dnevno, a odraslima 45 do 70 grama. Jedno jaje ili komad sira ili mesa sadrže, u proseku, oko 7 grama proteina.

Kalcijum i magnezijum

Kalcijum je važan za  izgradnju kostiju, kao i za pravilan rad mozga i zdravlje nervnog sistema. 

Magnezijum umiruje nervni sistem, pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i učestvuje u metabolizmu energije i sintezi belančevina. 

Ovo su jasni pokazatelji da vašem organizmu nedostaje MAGNEZIJUM

Mleko i mlečni proizvodi su glavni izvor kalcijuma, ali ga ima i u zelenom povrću poput brokolija, kelja, u sardinama i bademu. Zeleno povrće poput spanaća je izvrstan izvor magnezijuma, kao i badem, orasi, banane i cela zrna žitarica.

Cink i gvožđe

Istraživanja su pokazala da deca sa ADHD-om imaju niži nivo cinka u telu u odnosu na decu bez ADHD-a. 

Koje su zdravstvene koristi cinka?

Gvožđe, sa druge strane, pomaže u regulisanju neurotransmitera dopamina.    

Minerali u tragovima nalaze se u voću, povrću i proizvodima životinjskog porekla, ali mnogi nutricionisti preporučuju i dodatnu suplementaciju u obliku multivitamina bez dodatka šećera.

Kako je ADHD u velikoj meri povezan sa navikama vezanim za ishranu i kako se javlja sve češće, uporedo sa porastom nezdravih obroka u ishrani dece, važno je znati da postoje namirnice koje treba izbegavati, posebno ukoliko imate dete sa ADHD-om.

To su, pre svega – šećeri, aditivi, lose masti, kofein i so.

Fizička aktivnost tokom časova popravlja ocene