filteri close
Objavljeno: 03.01.2020. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Nova studija otkriva da su ljudi čiji je san isprekidan tokom noći izloženi većem riziku da dožive epizodu migrene ne sledećeg dana, već dan nakon toga.

Dr Suzan Bertiš - lekar i klinički istraživač na Odeljenju za spavanje i cirkadijalne poremećaje u Brighamu i ženskoj bolnici u Bostonu, autorka je nove studije, koja se pojavila u časopisu Neurology.

Članovi istraživačkog tima pošli su od zapažanja da već duže vreme postoje indikacije i brojna naučna istraživanja o tome da su san i migrena  povezani.

Na primer, ranije studije su već otkrile povezanost između lošeg kvaliteta sna i migrene, bilo da govorimo o migreni sa ili bez aure.

Migrena - zloglasni saputnik uglavnom žena. Kako da pomognete sebi?

Neredovan san, premalo ili previše sna - sve su ovo poznati okidači migrenoznih napada.

Dr Bertiš i njene kolege sproveli su istraživanje na 98 osoba prosečne starosti 35 godina. Studija je obuhvatala i snimke elektronskih dnevnika spavanja i objektivne aktigrafske mere sna.

6 loših posledica predugog spavanja

Učesnici studije su imali česte epizode migrene, ali manje od 15 dana mesečno. 

Tokom studije, učesnici su dva puta dnevno ispunjavali elektronske dnevnike, beležeći podatke o svom spavanju, glavoboljama i drugim zdravstvenim navikama  tokom 6 nedelja.

Tokom perioda studije, učesnici su doživeli ukupno 870 epizoda migrene.

Nakon prilagođavanja drugim potencijalnim okidačima migrene - uključujući unos kofeina i alkohola, vežbanje, nivo stresa i slično - istraživači su došli do nekih zanimljivih zaključaka.

Spavanje kraće od 6,5 sati svake noći, kao i san lošeg kvaliteta, nisu u direktnoj korelaciji sa epizodama migrene narednog dana ili dan nakon toga.

Okupajte se toplom vodom sat-dva pre leganja i spavaćete mnogo bolje

Međutim, fragmentirani,  to jest - isprekidan san - što se odražava i na zapisima u dnevniku i na aktigrafskim merama - bio je povezan sa većim rizikom od migrene. 

Zanimljivo je da se opisani rizik ne odnosi na dan nakon buđenja iz isprekidanog sna, već na dan nakon njega.

Kod ove grupe ispitanika pokazalo se da je rizik od migrene veći za čak 39%.

Međutim, kažu stručnjaci, potrebna su dalja istraživanja kako bi se razumela klinička i neurobiološka međuzavisnost isprekidanosti sna i rizika od migrene.

Kako stres i emocije utiču na migrenu