filteri close
Objavljeno: 16.08.2019. Image source: Photo by Mr.Autthaporn Pradidpong on Unsplash
300x600

Dokazno pomaže i podiže kvalitet sna

Ovakav je bar zaključak sistematske studije koje su sproveli biomedicinski inženjeri Univerziteta u Teksasu u gradu Ostin (University of Texas-UT).

Sistematska recenzija protokola, što je metod kojim su analizirali relevantne podatke, omogućio im je da analiziraju hiljade različitih istraživanja o pasivnom zagrevanju tela, ili o kupanju i tuširanju toplom/hladnom vodom.

Ukratko, istraživači iz Inženjerske škole Kokrel (Cockrell School of Engineering) zaključili su da kupanje vrelom vodom, temperature od 40 do 43 stepena, sat do dva pre spavanja može znatno da utiče na kvalitet sna.

Njihova studija objavljena je u žurnalu Sleep Medicine Reviews.

U saradnji zdravstvenog centra UT u Hjustonu i Univerziteta Južne Kalifornije, istraživači su recenzirali 5.322 studije. Oni su izvukli informacije koje se se odnose na pasivno zagrevanje tela vodom u odnosu na različita stanja vezana za san. Među njima su i: vreme potrebno da se pređe iz potpune budnosti u spavanje; ukupno trajanje spavanja; efikasnost sna – odnosno količina spavanja u odnosu na vreme provedeno u krevetu u nameri da se spava; kao i subjektivni kvalitet sna.

Ukratko, istraživači su otkrili da je optimalno vreme kupanja da bi se telesna temperatura rashladila i tako povećao kvalitet sna oko 90 minuta pre odlaska u krevet. Vrela kupka ili tuširanje stimulišu telesni termoregulatorni sistem, izazivajući primetno povećanje cirkulacije krvi iz unutrašnjeg jezgra tela ka periferiji, odnosno prema stopalima i šekama, čime se efektivno otklanja telesna vrelina i smanjuje temperatura tela.

Zbog toga kupanje u biološki tačno vreme – sat-dva pre spavanja – pomaže jednodnevnom biološkom ritmu (Cirkadijani ritam) i povećava šanse ne samo da se lakše zaspi, već i da se kvalitetnije spava.

Metaanalitički podaci koji su korišćeni pokazuju konzistentnost u rezultatima. Prosečno vreme padanja u san skraćeno je u proseku za 10 minuta.

Ako se pitate kako se to bolje rashlađujemo vrelom vodom, odgovor je da je ovo unutrašnja temperatura organa. Kroz šake i stopala se troši mnogo toplote, a u slučaju da ste pod hladnom vodom, organizam će to razumeti kao da ste u hladnom okruženju i automatski će smanjiti cirkulaciju ka ekstremitetima da bi zaštitio vitalne organe. Vi ćete se osećati na trenutak fizički hladnije, ali unutrašnja temperatura tela se neće smanjiti kao kada se kupate toplom vodom koja poboljšava cirkulaciju ka ekstremitetima.

Naravno, ako imate problema sa spavanjem, ne postoji univerzalni lek, jer uzroci mogu biti mnogobrojni. Slabije spavanje može biti izazvano telesnim tegobama, mentalnim opterećenjem, nervozom i brojnim drugim razlozima, ali i spoljnim faktorima, kao što su loš krevet, jastuk ili neodgovarajuće okruženje.

Za sve zdravstvene probleme tu su lekari, ali kada je u pitanju disciplina sna, saveti koji se preporučuju su: manje-više ujednačeno vreme odlaska u krevet svakoga dana, izbacivanje televizora iz spavaće sobe, ako je moguće, treba koristiti samo jednu prostoriju za spavanje i u njoj samo spavati i ne raditi ništa drugo. Zatim, treba isprazniti creva i bešiku na vreme, ne jesti mnogo pre spavanja i, naravno, jedno sat ili dva pre spavanja izbegavati sedenje pred televizorom, ekranom kompjutera ili telefona.