filteri close
Objavljeno: 11.02.2020. Image source: Pixabay/Gundula Vogel
300x600

Znamo da ishrana utiče na opšte raspoloženje, a ovako utiče na depresivna stanja

Istraživanje britanskih naučnika potvrdilo je da masna hrana podstiče depresiju, dok sveže voće i povrće, kao i meso ribe deluju preventivno i smanjuju rizik od razvoja tog poremećaja, piše Britanski žurnal za psihijatriju.

Depresivno stanje može biti posledica unosa određenih namirnica, tvrde nakon završetka istraživanja britanski stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Stručnjaci su želeli da provere tvrdnje da masnija hrana može dovesti do pojave depresije.

5 zdravih grickalica koje (uglavnom) ne goje

U eksperimentu su učestvovale dve grupe ljudi od kojih je jedna konzumirala prirodnu hranu, a druga industrijsku.

Utvrđeno je da je kod pripadnika grupe koji su se hranili prirodnim namirnicama rizik od pada u depresiju bio za 26 odsto manji nego kod grupe koja je konzumirala industrijsku hranu.

Samo 500 kalorija manje dnevno za bolje raspoloženje

Rizik od pojave depresije kod tih ispitanika iznosio je čak 58 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje velike količine svežeg voća i povrća, i ribe može da spreči pojavu depresivnog stanja.

Autori studije objavljene u Britanskom žurnalu za psihijatriju naveli su da se ta pojava može objasniti prisustvom velike količine antioksidanata u voću i povrću koja deluje zaštitno.

Slušamo mnogo o dobrobiti semena lana, ali on za neke može biti opasan

Osim toga, visoki nivo polinezasićenih masnih kiselina sadržanih u ribi, koje stimulišu cerebralnu aktivnost, takođe mogu da deluju preventivno protiv depresije.