filteri close
Objavljeno: 14.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/bridgesward
300x600

Letnja zabava sa prijateljima može biti potencijalno opasna ako se u nju uključi i alkohol.

Unos alkohol umanjuje fizičke i mentalne sposobnosti, a takođe smanjuje sposobnost kontrole i donošenja pravovremenih odluka. Izlaganje toploti i suncu može dodatno pojačati ove efekte - što može dovesti do katastrofalnih posledica kao što su povrede u vodi, na putu ili na otvorenom.

1. Dehidracija

Jedan od glavnih rizika od unosa alkohola na letnjim vrućinama je dehidracija. Konzumacija alkohola može lakše izazvati dehidraciju zbog činjenice da je diuretik, što znači da oslobađa telo više tečnosti nego što ga unese. 

Alkohol vas dodatno dehidrira jer uzrokuje pojačano i mokrenje i znojenje. Prekomerna konzumacija alkohola takođe može iritirati želudac i dovesti do povraćanja, što dodatno iscrpljuje organizam i povećava rizik od dehidracije.

Leto je stiglo, ovo je 6 znakova dehidracije

Blaga dehidracija se može lečiti unosom velikih količina tečnosti, poput vode ili sportskih napitaka. Međutim, umerena do teška dehidracija često zahteva hitnu medicinsku pomoć i intravenozne tečnosti.

2. Toplotni udar

Osim dehidracije, može doći i do toplotnom udara. Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju da reguliše svoju temperaturu.

Ljudsko telo proizvodi veliku količinu unutrašnje toplote koja se normalno hladi znojem. Ako telu nedostaje dovoljno tečnosti da bi ovaj proces funkcionisao (zbog preteranog pijenja), nećete se moći znojiti dovoljno da se ohladite. Biti napolju na vrelom letnjem suncu bez načina da regulišete temperaturu može dovesti do njenog opasnog porasta.

STUDIJA: Kako alkohol i kanabis utiču na mozak tinejdžera?

Simptomi toplotnog udara uključuju glavobolju, vrtoglavicu, dezorijentaciju, konfuziju, gubitak svesti, halucinacije i nekoliko drugih ozbiljnih simptoma sličnih onima kod dehidracije. Momentalno hlađenje i dopuna tečnosti neophodni su za ublažavanje simptoma i sprečavanje trajnog oštećenja.

3. Utapanje

Tokom vrelog letnjeg dana, kupanje u bazenu, jezeru ili moru može izgledati kao idealan način da se rashladite; međutim, može biti smrtonosno kada se ulazi u vodu u alkoholisanom stanju. 

Alkohol potiskuje reflekse u telu, što znači da pijenje može povećati rizik od utapanja ako počnete da se borite u vodi. Takođe možete postati dezorijentisani i imati problema da shvatite kojim putem da izađete iz vode i nazad do obale ili do ivice bazena. Osim toga, alkohol narušava rassuđivanje i povećava rizično ponašanje. 

Bezbedna količina alkohola? To NE POSTOJI!

Pijani plivači mogu pogrešno procijeniti udaljenost i odvažiti se i otplivati dalje nego što misle, a onda nastupa borba da se vrate na sigurno. Alkohol takođe smanjuje koordinaciju i pogoršava vreme reakcije, što povećava verovatnoću klizanja ili pada u blizini bazena i drugih vodenih površina. Radi sigurnosti, preporučuje se da sačekate najmanje jedan sat nakon konzumiranja alkoholnog pića pre nego što uđete u vodu.

4. Nesreće na plovilima 

Alkohol uzrokuje gubitak koordinacije i ravnoteže, što je kritično kada ste na brodu ili čamcu. Alkohol takođe smanjuje sposobnost kontrole, uzrokujući normalno oprezne ljude da pokušavaju vratolomije, poput vožnje velikom brzinom ili da se upuste u situacije visokog rizika koje bi trezna osoba izbegla, poput vožnje preblizu drugom čamcu.

Ako već ne možete bez alkohola, OVAKO svom umu možete olakšati

Nadalje, konzumacija alkohola ozbiljno umanjuje vaše vrijeme reakcije i sposobnost da pravovremeno reagujete u različitim situacijama. Potrebno je više vremena da se informacije koje primate preko vaših očiju, ušiju i drugih čula, obrade i da na njih reagujete. Sve ovo povećava šanse za nesreću. Osim toga, smanjeni noćni vid i nemogućnost razlikovanja crvene od zelene čine pijanu noćnu vožnju još većom opasnošću.

5. Saobraćajne nesreće

Tokom leta se mnoge porodice odmaraju i možda putuju nepoznatim rutama, što može povećati šanse za sudar kada su pijani vozači na putu.

Sedanje za volan u alkoholisanom stanju ne samo da vas izlaže riziku, već i druge nevine ljude na putu.

Ako ipak odlučite da popijete piće, ograničite se i pokušajte da ostanete na hladnom i dalje od vode. Važno je zapamtiti da ovog leta postoji mnogo aktivnosti i načina da se provedete, a da pritom ostanete trezni. Ako ste neko ko ima problema sa kontrolom konzumiranja alkohola, obratite se svom lekaru.