filteri close
Objavljeno: 21.11.2022. Image source: Unsplash
300x600

Jedno od najomiljenijih pića u Srbiji nekada može doneti probleme

Kisela voda je verovatno najpopularnije hladno bezalkoholno piće u Srbiji, a verovatno i u regionu. Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez nje, a pogotovo posle njega.

Pritom – nema kalorija, ne goji, pa se ima utisak da je zdrava. Ali, da li je to baš tako?

Koliko jaja je zdravo jesti dnevno? Da li su ona uopšte dobra po zdravlje?

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je kisela voda daleko efikasnija od obične kada su u pitanju probavne tegobe. Ipak, lekari upozoravaju da konzumacija kisele vode na prazan želudac može da napravi više štete nego koristi.

"Kiselina koju sadrži kisela voda opasna je za prazan želudac, pa biste problem sa gorušicom ili probavom, umesto da rešite, mogli samo da pogoršate. Najbolje je da kiselu vodu pijete između obroka, dok biste sva gazirana bezalkoholna pića trebalo da izbegavate što je više moguće", objašnjava doktor Endru L. Rubmen, a ovo je jednom prilikom potvrdila i nutricionistkinja Milka Raičević:

"Ugljen-dioksid iz gaziranih voda i pića nanesi štetu zubima. Takođe, ona nije adut za skidanje telesne težine i blokadu apetita. Konzumiranje mineralnih voda u kombinaciji s limunom ne smanjuje apetit i može naštetiti sluzokožu želuca, a kod nekih ljudi zbog kombinacija namirnica mineralna voda može da izazove podrigivanja", rekla je za Informer.

Ove hrane se mnogi gade, ali je ona jako dobra po zdravlje!

"Gazirani sokovi su štetni, pogubni za zdravlje svih, pogotovo za decu mlađu od 12 godina. Nauka je dokazala da su gazirani sokovi uzrok viška kilograma zbog toga što sadrže šećer - 50% glukoze i 50 odsto fruktoze. Ako se konzumira 2 decilitra gaziranog soka, isto je kao da ste pojeli 10 do 15 kafenih kašika šećera, a da toga niste ni svesni. Gazirani sokovi nisu samo glavni krivac gojaznosti, nego i dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja", objasnila je.

Izvor: Medik, Mondo