filteri close
Objavljeno: 18.12.2019. Image source: JillWellington/Pixabay
300x600

Prema nedavnom istraživanju, ljudi koji redovno konzumiraju čili papričice imaju značajno manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji ih nikada ne jedu.

Kroz istoriju, kulture su razne zdravstvene koristi pripisivale konzumiranju ljutih papričica. Međutim, kako objašnjava jedna od autora nedavno sprovedene studije, prof. Licia Iacoviello, mnoga od ovih korisnih svojstava pripisana su „uglavnom na osnovu anegdota ili tradicije, ako ne i verovanju u magiju“.

U novije vreme naučnici su se fokusirali na kapsaicin, jedinjenje koje čili paprikama daje specifičan ukus. Prema autorima novijih studija, primećeno je da kapsaicin poboljšava kardiovaskularne funkcie i metaboličke procese.

Autori sa Mediteranskog neurološkog instituta u Italiji pominju dve poznate studije, osmišljene da odgovore na pitanje kako redovno konzumiranje ljutih papričica utiče na celokupno zdravlje osobe. Obe studije prijavile su manji rizik od smrtnosti kod osoba koje su konzumirale ovo pikantno povrće.

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, koristilo je skup podataka o 22.811 muškaraca i žena u Italija.

Svi učesnici bili su stariji od 35 godina, a istraživači su ih pratili u proseku 8,2 godine. 

Za to vreme, istraživači su prikupili informacije o 1.236 učesnika koji su umrli tokom studije.

Naučnici su takođe imali pristup informacijama o drugim faktorima koji mogu uticati na zdravstvene rezultate, uključujući medicinsku istoriju, fizičke aktivnosti, stil života, i socioekonomske podatke.

Svaki učesnik je ispunio upitnik o svojim prehrambenim navikama, uključujući pitanja o konzumiranju čili papričica.

24,3% učesnika konzumiralo je papričice četiri ili više puta nedeljno, a 33,7% retko ili nikada.

Rezultati su potvrdili da je redovno konzumiranje oviog povrća povezano sa 23% nižim rizikom od smrtnosti usled različitih zdravstvenih problema.

Razmatrajući bolesti srca, autori su otkrili da redovni konzumenti ljutih papričica smanjuje  rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti za čak 34%.  

Ljudima sa niskim primanjima ugroženo je kardiovaskularno zdravlje, kao i kvalitet sna!

Blagotvoran efekat bio je najizraženiji kod cerebrovaskularnih bolesti i bolesti srca.

Najbolji prijatelj vašeg srca: vlasnici pasa su kardiovaskularno zdraviji

Što se tiče smrtnost od karcinoma, otkrili su da uticaj ljutih paprika ne dostiže statistički značaj.

Portorikanski sos pomogao u otkrivanju uticaja luka na sprečavanje raka dojke

Jedno od iznenađenja ovog istraživanja jeste zapažanje da je kvalitet hrane koju su ispitanici konzumirali imao manji uticaj na smrtnost od pitanja redovnog konzumiranja čili papričica.

Zanimljivo je, takođe, i to da su se kao najredovniji konzumenti ljutih papričica u ovoj studiji pokazali upravo oni ispitanici koji su, prema pripadnosti rizičim grupama, imali najveći rizik za razvijanje stanja poput dijabetesa, hipertenzije i povišenog nivoa lošeg holesterola - dakle – obrazovani muškarci u starijem životnom dobu.

Muškarci, hrana dobra za srce je hrana dobra za reproduktivno zdravlje