filteri close
Objavljeno: 29.02.2020. Image source: Pixabay/Gerd Altmann
300x600

"Dokoni um je đavolje igralište", tako glasi stara izreka, a nauka je sada potvrdila da ovo stanje može da donese ozbiljne zdravstvene posledice.

Ukoliko vam je hronično dosadno, pod hitno nađite neku zanimaciju! Stručnjaci upozoravaju da su ljudi kojima je često dosadno u većoj opasnosti da ranije umru zbog srčanih oboljenja. Dosada podstiče nezdrav način života koji ugrožava srce i krvne sudove.

Smrtno mi je dosadno - to se do sada smatralo samo bezazlenom frazom. Međutim, britanski naučnici dali su joj novo, znatno ozbiljnije značenje.

Rezultati istraživanja naučnika s Univerzitetskog koledža u Londonu, naime, pokazuju da su osobe kojima nedostaju životna interesovanja izložene dva i po puta većoj opasnosti od prevremene smrti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima nego ostali.

Nema dobrog zdravlja bez dobrog sna

Naučnici su do tog rezultata došli sprovodeći istraživanje od kraja osamdesetih godina prošlog veka do danas.

Studija je obuhvatila 7.500 funkcionera starosti između 35 i 55 godina, a poređeno je njihovo tadašnje i sadašnje zdravstveno stanje.

Naučnici ističu da dosada može da podstakne ljude da više piju, puše i žive nezdravo, što direktno utiče na dužinu života.

Hrana dobra za pritisak dobra je i za pamćenje

Pored toga, hronična dosada se često vezuje za depresiju, a depresija se već godinama smatra faktorom rizika za srčana oboljenja.

Jedno od mogućih objašnjenja je i da, kada nam je dosadno, organizam luči hormone koji opterećuju srce.

Psiholozi napominju i da se dosada može povezati sa potiskivanjem besa, što podiže krvni pritisak i ugrožava imunitet organizma.

Visokoobrazovane žene u proseku više piju

Zbog svega toga, stručnjaci savetuju da nađete nešto što će vas razonoditi i, istovremeno, blagotvorno uticati na vaše zdravlje.