filteri close
Objavljeno: 26.02.2020. Image source: Claudio_Scott/Pixabay
300x600

Džaba nam sve ako ne spavamo dovoljno i dobro...

Budući da je jedan od simptoma više degenerativnih oboljenja nervnog sistema neuravnotežen ciklus sna i budnosti, stručnjaci intenzivno rade na preciznijem definisanju veza između nedostatka sna i bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije.

Pri Univerzitetu u Sidneju otvoren je centar za istraživanje posledica nedovoljnog spavanja na fizičko i mentalno zdravlje, gde će naučnici, između ostalog, pokušati da utvrde da li postoji veza između nedovoljnog spavanja i oboljenja kao što su Alchajmerova bolest, demencija i manična depresija.

Istraživači veruju da postoji nedovoljna svest o tome koliko je spavanje važno za zdravlje i da je moguće usporiti razvoj nekih degenerativnih nervnih bolesti ukoliko bolesnicima pomognu da bolje spavaju.

Da li pravilno spavate?

Naomi Rodžers, šef laboratorije koja će vršiti ova ispitivanja, objasnila je u izjavi za Bi-Bi-Si zašto su naučnici posumnjali da ova veza uopšte postoji, naglasivši da je poznato da je kod većine ovakvih bolesti i poremećaja jedan od glavnih simptoma neuravnotežen ciklus sna i budnosti.

Vrlo često se dešava da oboleli ne mogu da spavaju u normalno vreme, odnosno noću.

"Prisutni su i brojni poremećaji samog sna, a nas zanima da li ti poremećaji u učvršćivanju sna ili u ciklusu sna i budnosti mogu da posluže kao najava ozbiljnih oboljenja", istakla je dr Rodžers.

Nervozni ste i neraspoloženi ako se ne naspavate? Ne brinite, nije do vas

Prema njenim rečima, poznato je da je spavanje period odmora i oporavka mozga, kao i da se veruje da tokom REM faze sna mozak konsoliduje pamćenje i sređuje podatke o svemu onom što nam se dešavalo tokom dana.

Rezultati nekih ispitivanja pokazali su da nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja, a poznato je da san takođe oporavlja telo, kao i različite segmente metabolizma.

Kod dece se, na primer, noću u snu luče ogromne količine hormona rasta, a veruje se da i adolescenti najviše rastu u snu i baš zbog toga dr Rodžers naglašava da je veoma važno da povedemo računa o spavanju.

Zdravo je i korisno dremnuti u toku dana

"Najbolje je ako možete da odspavate osam sati odjednom, a ljudima koji ne mogu da spavaju dovoljno dugo savetujemo da probaju da barem odremaju tokom dana i da tako probaju da nadoknade manjak sna", savet je dr Rodžers.

I u studiji tima naučnika sa Univerziteta "Prinston" u SAD, navodi se da nedovoljno spavanje može da utiče da mozak prestane da prozvodi nove ćelije, odnosno, da utiče na deo mozga koji je zadužen za pamćenje.