filteri close
Objavljeno: 17.06.2020. Image source: Pixabay/yalehealth
300x600

U ostalim vestima, voda je mokra! 

Ne zamerite na šali, ali morali smo. Postoji čitav serijal vesti i naučnih istraživanja koja potvrđuju stare narodne mudrosti koje se prenose s kolena na koleno.

Jedna od njih je da je ishrana kod kuće najzdravija i najkompletnija. 

Ali, to smo već svi znali, zar ne? Ipak, šta kažu studije?


Prazne kalorije: Evo predloga za kvalitetnu zamenu za nezdrave grickalice


Deca kojoj obroke pripremaju majke imaju bolje stanje uhranjenosti i izložena su manjem riziku od gojaznosti nego mališani čije obroke priprema neka druga osoba, pokazali su rezultati jedne španske studije.

Istraživači Univerziteta u Granadi potvrdili su da postoji snažna i direktna veza između stanja uhranjenosti (nutritivnog statusa) kod dece i osobe koja im priprema obroke.

Rezultati studije pokazuju da deca koja ručaju kod kuće sa majkom imaju bolje stanje uhranjenosti i izložena su manjem riziku od gojaznosti nego deca čije obroke priprema neka druga osoba.


Izbegavanje slatkog nije dobro samo za liniju, već i za pamćenje!

Istraživači su studiju sproveli na uzorku od 718 dece školskog uzrasta između 9 i 17 godina starosti iz 13 državnih i privatnih škola u španskoj pokrajini Granada.

Primenom antropometričkih merenja struka, kukova, ruku i butina, istraživači su ocenjivali težinu, obim i indeks telesne mase (BMI) kod dece po starosnom dobu i polu.

Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Granadi napravili su upitnik za procenu porodičnog okruženja, učestalosti konzumiranja određenih vrsta hrane i fizičke aktivnosti dece.


Slatka nagrada za dete je prečica ka gojaznosti

Studija, koja je nedavno objavljena u žurnalu Nutricion Hospitalaria, otkriva da stanje uhranjenosti kod dece direktno zavisi od osobe koja im priprema obroke.

Shodno tome, deca čije obroke priprema njihova majka imaju bolje stanje uhranjenosti nego deca koja ne jedu kod kuće.

Istraživači tvrde da je majka član porodice koji najbolje zna kakve su potrebe za ishranom kod dece.