filteri close
Objavljeno: 28.04.2020. Image source: freestocks-photos/Pixabay
300x600

Deca se lako umire slatkim, ali to može dovesti do problema

Deca koju roditelji nagrađuju poslasticama imaju velike šanse da izrastu u gojazne osobe, pokazali su rezultati jedne studije.

Četvrtina populacije koja je u detinjstvu uživala u slatkišima pati od viška kilograma, dok je takvih među onima koji nisu dobijali poslastice četiri puta manje.

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo više od 2.000 odraslih koje su dobijale slatkiše u detinjstvu kao nagradu za lepo ponašanje, pokazali su da takve osobe imaju veće šanse za razvijanje poremećaja u ishrani, naročito pojave gojaznosti.

Tačno je, slatkiši izazivaju zavisnost! Menjaju mozak kao što ga droga menja

Ispitanici koji se sećaju da su kao mali redovno dobijali čokolade i bombone kao nagradu imaju četiri puta veće šanse da se suoče sa prekomernom težinom od onih čiji roditelji nisu koristili grickalice kao podsticaj.

Takve osobe su, takođe, dvostruko sklonije da osećaju tugu zbog svoje težine, a isto toliko je veća verovatnoća da će pokušati da se izgladnjuju ili će pribegavati namernom povraćanju kako bi promenili izgled.

Imate li snažnu potrebu za slatkišima i masnom hranom?

Oko 25 odsto odraslih koji su uživali u slatkišima u najranijem životnom dobu izjavili su da pate od gojaznosti od malena, dok je to isto tvrdilo samo šest odsto ispitanika koji nisu dobijali poslastice.

Rezultati te studije objavljeni su u vreme kada se Velika Britanija suočava sa sve većim brojem gojaznih osoba. Zvanično, čak 44 odsto muškaraca i 33 odsto žena ima prekomernu težinu, dok se 24 odsto muškaraca i 22 odsto žena suočava sa ozbiljnom gojaznošću.

Ovo istraživanje tiče se svakoga od nas!

Doktor Džejms Stabs ukazuje na to da je previše roditelja koristilo slatkiše da nagradi decu ili ih uteši.

"Povremeno čašćavanje nekom poslasticom nije tako strašno. Međutim, problem se javlja kada roditelji naviknu dete na svakodnevno konzumiranje slatkiša kao brze nagrade ili utehe za nešto što se desilo. Na taj način im gomilaju probleme koji će se kasnije javiti", objašnjava Stabs.

Tako se kod deteta podsvesno stvara navika koju će i kasnije praktikovati, a to je da koristi slatkiše, da bi se osećalo bolje.