filteri close
Objavljeno: 24.01.2020. Image source: Pixabay/Jill Wellington
300x600

Ispostavilo se da šećer menja strukturu mozga na isti način kao što to rade opojne droge.

Novo istraživanje zaključilo je da unos šećera menja spoj mozga koji nas nagrađuje, i to na sličan način na koji rade opojne droge.

Kad god naučimo nešto novo ili iskusimo nešto prijatno, aktivira se centar za nagrade u našem mozgu. Uz pomoć prirodnih hemikalija, nekoliko oblasti mozga komuniciraju jedno sa drugim i pomažu nam da ponovimo ponašanje koje popravlja naše znanje i opšte dobro.

Ovaj sistem se oslanja na neurotransmiter dopamin, a on pomaže kod nekoliko ključnih životnih iskustava, kao što su zaljubljivanje, seksualno zadovoljstvo ili uživanje u društvu.

Samo 500 kalorija manje dnevno za bolje raspoloženje

Ovu činjenicu, međutim, zloupotrebljavaju neke supstance koje izazivaju zavisnost. One „veštački“ aktiviraju te centre u mozgu, a traženje od mozga da ponavlja iskustva koja donose nagradu je ono što izaziva zavisnost.

Još pedesetih godina prošlog veka pojavila se teza o „hrani koja izaziva zavisnost“, a istraživanja u sledećih 60 godina donela su mešovite rezultate. Sada je tim danskih stručnjaka obavio istraživanje da li šećer spada u takve supstance. Rezultati su objavljeni u žurnalu Scientific Reports.

Tim je analizirao efekte unosa šećera na ženskim mini svinjama, koristeći složene tehnike sa receptorima opioida i dopamina da bi ispitao nagradni sistem mozga ovih životinja. Tim im je davao rastvor sukroze po sat vremena svakog dana, 12 dana uzastopno, a onda je ponovo obavio skeniranje 24 sata posle poslednje doze šećera.

Slušamo mnogo o dobrobiti semena lana, ali on za neke može biti opasan

„Posle samo 12 dana unosa šećera mogli smo da vidimo ozbiljne promene u sistemu mozga za dopamin i opioide. Štaviše, sistem opioida, koji je deo hemije mozga povezan sa dobrobiti i zadovoljstvom, bio je aktiviran već posle prvog unosa“, navode autori studije.

Istraživanje zaključuje da „hrana sa visokim procentom sukroze utiče na mozak i njegov sistem nagrada na sličan način kao kada se uzimaju droge koje izazivaju zavisnost“.

Treba naglasiti da su stručnjaci bili skeptični, ali svesni mnogih loših strana šećera, ali niko nije očekivao da će se ponašati kao opojna droga za mozak.

Oborite visok holesterol na prost i jednostavan način

Ispostavilo se ipak da je fraza da je neko „navučen“ na slatkiše ipak istina.

A razmislite i o ovome: ako nas šećer u mozgu nagrađuje i menja se da bude takav posle samo 12 dana, zamislite samo u koji zapećak su gurnuti prirodni stimulansi kao što su učenje ili druženje? Zašto bi se bilo ko trudio ako može samo da pojede čokoladicu i da se oseća ispunjeno?

Kao da nam je trebao dodatni, ali ovo jeste ozbiljan razlog za smanjivanje unosa šećera.