filteri close
Objavljeno: 10.06.2020. Image source: Foto:Pixabay/happyveganfit
300x600

Manje kalorija je dobro za memoriju

Nije bilo lako odoleti hrani tokom izolacije, pogotovo jer nije bilo mnogo toga da se radi.

Jedno istraživanje italijanskih naučnika pokazalo je, međutim, da je pamćenje bolje ako se odreknemo ponekog slatkog zalogaja. Takođe, želja za učenjem je veća kad je kalorija manje!

Preskakanje deserta dobro je kako za struk, tako i za mozak, tačnije memoriju, pokazuje istraživanje "Kalorijska ograničenja" italijanskih naučnika.

Kako da brzo izgubite kilograme: 3 jednostavna koraka, zasnovana na nauci

Đovambatista Pani, jedan od istraživača, rekao je da se tokom istraživanja usredsredio na CREB1 protein, za koji je poznato da je važan za pamćenje i učenje.

U eksperimentu koji je vršen na laboratorijskim miševima, pokazalo se da manji unos kalorija povećava želju za učenjem, a isto tako povećava i količinu proteina u mozgu.

Kod životinja na kojima je vršeno testiranje, pokazalo se da moraju da smanje unos kalorija za 25 do 30 odsto, dok bi ljudi mogli da se odreknu u proseku i do 600 kalorija dnevno.

Prost način da znate koje voće je dobro za gubljenje kilograma

Da je umereno unošenje hrane korisno pokazuje i dugovečnost stanovnika Okinave u Japanu, gde na 100.000 stanovnika ima 100 osoba starijih od 100 godina, što je više nego bilo gde u svetu.

Naime, stanovnici Okinave unose manje kalorija nego prosečne osobe.