filteri close
Objavljeno: 21.02.2020. Image source: Bru-nO/Pixabay
300x600

Možda i nije iznenađenje, ali naš društveni status i društveno okruženje su direktno povezani sa povišenim krvnim pritiskom

Što je viši nivo obrazovanja čoveka i bolja lokacija na kojoj živi, biće niži i njegov krvni pritisak, pokazali su rezultati jednog francuskog istraživanja.

Grupa naučnika iz pariskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja INSERM i Centra za preventivna i klinička ispitivanja u Parizu, nakon detaljnog istraživanja, došla je do zaključka da se obrazovanje i mesto stanovanja mogu dovesti u vezu sa rizikom od povišenog krvnog pritiska.

Studija je sprovedena na 7.292 osobe starosti između 30 i 79 godina u francuskoj prestonici i predgrađima.

Jedan dodatak ishrani koji pomaže u snižavanju pritiska

Istraživanje je pokazalo i da je jedan o glavnih faktora pojave visokog krvnog pritiska, gojaznost, rasprostranjenija među siromašnim stanovništvom slabijeg obrazovanja, preneli su francuski mediji.

Naučnici, zato, preporučuju da se ciljano deluje na populaciju koja živi u siromašnim delovima gradova kako bi se efikasno smanjile nejednakosti koje su u vezi sa opasnošću od kardiovaskularnih oboljenja.

Vrednosti normalnog arterijskog pritiska su statistički određene i variraju na osnovu uzorka, rase i uzrasta.

Ako previše vremena provodite na poslu, verovatno imate povišen krvni pritisak

Prema prihvaćenim kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije vrednosti sistolnog arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg milimetara živinog stuba i/ili dijastolnog arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg, dobijene u tri uzastopna, adekvatna merenja tokom tri nedelje smatraju se hipertenzijom.

Predstavnici SZO stalno upozoravaju da je visok krvni pritisak vodeći uzročnik smrti među obolelim od kardiovaskularnih bolesti.

Visok krvni pritisak možete regulisati redovnim konzumiranjem ovih namirnica

Procenjuje se da oko milijardu ljudi u svetu boluje od hipertenzije, a stručnjaci predviđaju da će broj obolelih do 2025. godine porasti na 1, 56 milijardi.

Ukoliko se ne leči ili je terapija neadekvatna, visok krvni pritisak može dovesti do više različitih oštećenja organa, pa i srčanog napada i moždanog udara.

Trend povećanja broja obolelih najverovatnije će se nastaviti tokom narednih pet godina jer je sve više onih koji ne vode računa o ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.