filteri close
Objavljeno: 26.01.2020. Image source: Adriano Gadini from Pixabay
300x600

A lako se može naću svakoj apoteci.

Put do nižeg krvnog pritiska ne uključuje nužno lekove na recept. Tu su promene životnih navika, kao što je ishrana, zatim bavljenje sportom i aktivniji život, ali i redovno korišćenje jednog dodatka. A to je magnezijum, prenosi nam istraživanje objavljeno u žurnalu Hypertension.

Posle proučavanja 34 kliničke studije, istraživači su zaključili da ljudi koji uzimaju prosečno 368 miligrama magnezijuma dnevno, u obliku dodatka prehrani, kroz period od tri meseca imaju niži sistolni krvni pritisak (gornji) za 2.00 mm/Hg.

Dijastolni krvni pritisak (donji) – smanjila se za 1.78 mm/Hg.

Normalan krvni pritisak iznosi 120/80 ili manje. Vrednosti između 120-139/ 80-89 znak su pred hipertenzije, a sve iznad toga upućuje na hipertenziju.

Hipomenoreja – čest uzrok zabrinutosti žena

Ova brojka možda ne zvuči značajno, ali čak i malo sniženje krvnog pritisaka potencijalno može smanjiti rizik od brojnih zdravstvenih problema, od kojih su neki jako ozbiljni i mogu ozbiljno da ugroze kvalitet života.

Na primer, ranija istraživanja pokazala su da snižavanjem sistolnog krvnog pritisaka za tih dva mm/Hg kroz 10 do 15 godina može smanjiti rizik od smrti uzrokovane moždanim udarom.

Snižavanje dijastolnog krvnog pritisaka za isto toliko može smanjiti mogućnost nastanka krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani i moždani udar.

Magnezijum srcu šalje signal da otpusti hemikalije koje opuštaju i šire vene. Na taj način krv bolje cirkuliše i pritisak pada.

Ako previše vremena provodite na poslu, verovatno imate povišen krvni pritisak


Treba naglasiti da verovatno već dobijate zdravu dozu magnezijuma iz zdrave hrane, kao što su žitarice sa celim zrnom, orašastih plodova i zelenog lisnatog povrća. Ali, teško je tačno proceniti koliko ovog minerala unosite kroz prehranu jer bi tlo na kojem je povrće raslo moglo biti siromašno magnezijumom.

Zato je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom da li vam je potrebno da uzimate magnezijum kao dodatak ishrani ili ga u organizmu već imate dovoljno.

4 najveće zablude o hipertenziji


Ipak, ako već imate visok pritisak, važno je znati i naglasiti da suplementi nisu zamena za lekove za snižavanje krvnog pritisaka. Pitajte lekara da li je bezbedno da uzimate magnezijum uz propisane lekove za srce.

Ne zaboravite, hipertenzija i problemi sa srcem nisu stanja koje možete samostalno lečiti, već obavezno uz pomoć medicine i medicinskih stručnjaka.