filteri close
Objavljeno: 28.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/JAILSON_TORRES
300x600

Otečene desni su česta pojava koju možete očekivati kada prvi put stavite protezu za zube.

Zubne proteze se vremenom polako prilagođavaju i pomeraju zube. Koriste se za lečenje stanja kao što su iskrivljeni zubi ili neusklađenost vilice.

Oticanje i bol u desnima mogu biti uzrokovani njihovim nošenjem. To se može očekivati kada su proteze nove ili se podešavaju. Međutim, otečene desni mogu, takođe, signalizirati i zubno stanje, poput gingivitisa.

Uzroci

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se vaše desni mogu biti osetljive dok nosite protezu:

• Loša oralna higijena. Hrana i zubni plak se lakše lepe na vašu protezu. Bakterije mogu rasti na ovim pločicama i izazvati upalu desni - gingivitis.
• Pomicanje zuba izaziva malu upalu oko zuba i niže od uobičajenih bakterija na zubnom plaku može rezultirati gingivitisom.
• Pacijenti sa osnovnim zdravstvenim stanjem poput dijabetesa ili gojaznosti skloniji su upalama desni.

Pomeranje zuba

Poravnavanje zuba je važan zadatak. Iako ne možete da vidite kako se zubi miču, stalni, stalni pritisak koji primenjuje proteza i uzrokuje promene na desnima i kosti vilice.

AFTE: Lekovi, uzroci i još mnogo toga

Oticanje i bol desni su česta reakcija na stavljanje proteze. Zagrade, takođe, treba često podešavati, otprilike jednom mesečno, što uzrokuje nelagodnost u desnima. Ovo je sasvim normalno, prolazno i za očekivati. Redovno četkanje i čišćenje zuba koncem može smanjiti bol u desnima.

Gingivitis

Između zuba se mogu otvoriti sitni prostori dok se proteze pomeraju. Hrana i zubni plak mogu se zaglaviti u tim prostorima gde bakterije rastu i izazivaju upalu. Ako imate problema sa održavanjem zuba čistim, to može prouzrokovati nakupljanje plaka, gingivitis i otečene desni. 

Deo gingivitisa može dovesti do uništavanja koštanog tkiva oko zuba, što je nepovratna šteta, pa je stoga neophodno održavati oralnu higijenu na visokom nivou tokom lečenja.

Desni koje nateknu kao rezultat nakupljanja plaka i gingivitisa moraće da se neguju i leče. Neki pacijenti se češće posećuju kod svog stomatologa tokom ortodontskog lečenja.

Hiperplazija desni

Povremeno nakupljanje plaka ili iritacija desni uzrokovane zagradama mogu pokrenuti stanje poznato kao hiperplazija gingive. Hiperplazija gingive takođe se naziva i povećanje gingive, ili hipertrofija.

Rezultat je prekomernog rasta tkiva desni oko zuba. Hiperplazija desni iz protezaa obično se smanjuje povećanim ili efikasnijim navikama oralne higijene.

Prekomerni rast gingive često popušta 6-8 nedelja nakon uklanjanja protezaa uz održavanje odlične oralne higijene. Kod nekih pacijenata obrasla desni postaje fibrotična i treba je hirurški ukloniti.

Kućni lekovi

Evo nekoliko kućnih lekova za smanjenje bola u desnima:

• Otečene desni mogu se smiriti kod kuće ispiranjem nekoliko puta dnevno toplom slanom vodom.
• Uzimanje antiinflamatornih lekova koji se prodaju bez recepta i koji smanjuju otok i bol takođe mogu pomoći.
• Izbegavajte da jedete žilavu hranu koja je teško žvakati kada se vaše desni osetljive.
• Zubni konac je ključ za smanjenje upale desni. 

Tretmani

Ako su vam natečene desni uzrokovane gingivitisom, pomoći će vam redovno čišćenje kod stomatologa, pod uslovom da i dalje budete marljivi kod nege zuba kod kuće.

Probajte lak i brz način da se rešite lošeg zadaha iz usta

Ako su vaše desni vrlo bolne ili su toliko otečene da vam se čine da rastu preko zuba, obratite se svom stomatologu.

Ako je uzrok ozbiljna hiperplazija gingive koja ne reaguje na kućno lečenje, vaš stomatolog će možda morati da ukloni nadraženo ili bolesno tkivo desni. To se često radi laserom.

Prevencija

Teško je izbeći oticanje desni kada nosite protezu. Međutim, pravilna higijena zuba može desni učiniti zdravijima i manje podložnim jakom oticanju. Takođe, vam može pomoći da smanjite šanse za dobijanje gingivitisa ili napredne bolesti desni, koja je poznata kao parodontitis.

Proteze mogu otežati čišćenje zuba. Međutim, održavanje pravilne oralne higijene od suštinske je važnosti za smanjenje otoka desni izazvanog nakupljanje plaka i gingivitisa. 

Stvari koje treba primenjivati:

• Operite zube četkicom za zube koja ima mekanu glavu.
• Koristite ortodontsku nitnu nit koja olakšava čišćenje između zuba i ispod linije desni.
• Koristite antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta nakon četkanja.

Pored toga, izbegavajte da jedete hranu koja se lako može zaglaviti u vašoj protezi:

• odrezak
• kukuruz na klipu
• tvrde bombone
• kokice

Kada otići kod lekara

Natečene desni mogu potrajati i do nedelju dana kada prvi put stavite protezu za zube. Svaki put kada se stegnu, možda ćete takođe osećati bol i otok tokom jednog do tri dana. Otečene desni koje traju duže od toga treba da pregledaju stomatolog.

Ako oticanje desni prati krvarenje, obavestite svog stomatologa. On će vam prilagoditi protezu za zube ili će vam dati mekani vosak da zaštite područje.