filteri close
Objavljeno: 23.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/nastya_gepp
300x600

Krajnici su vaša prva linija odbrane od bolesti. 

Oni proizvode bela krvna zrnca koja pomažu vašem telu u borbi protiv infekcije. Kada se krajnici zaraze, stanje se naziva tonzilitis.

Tonzilitis se može javiti u bilo kojoj dobi. 

Najčešće se dijagnostikuje kod dece od predškolskog uzrasta do sredine tinejdžerskog doba. Simptomi uključuju upalu grla, otečene krajnike i temperaturu.

Ovo stanje je zarazno i može biti uzrokovano raznim uobičajenim virusima i bakterijama, poput steptokoknih bakterija. Tonzilitis izazvan steptokokom grla može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne leči.

Tonzilitis je lako dijagnostikovati. Simptomi obično nestanu u roku od 7 do 10 dana. 

Simptomi tonzilitisa

Postoje 3 vrste tonzilitisa: akutni, hronični i recidivni.

Mogući simptomi tonzilitisa su:

• vrlo bolno grlo
• poteškoće ili bol tokom gutanja
• promuklost
• loš zadah
• groznica
• jeza
• zapušene uši
• bolovi u stomaku
• glavobolje
• ukočen vrat
• osetljivost vilice i vrata od otečenih limfnih čvorova
• otečeni i crveni krajnici 
• krajnici koji imaju bele ili žute mrlje

Kod vrlo male dece takođe možete primetiti povećanu razdražljivost, loš apetit ili prekomerno slinjenje.

Akutni tonzilitis

Tonzilitis je neverovatno čest kod dece. U stvari, skoro svako dete će verovatno jednom dobiti tonzilitis.

Ako simptomi traju oko 10 dana ili manje, smatra se akutnim tonzilitisom. Ako simptomi traju duže ili ako se tonzilitis vrati više puta tokom godine, to može biti hronični ili ponovljeni tonzilitis.

Akutni tonzilitis će se verovatno poboljšati kućnim tretmanima, ali u nekim slučajevima mogu biti potrebni i drugi tretmani, poput antibiotika.

Hronični tonzilitis

Simptomi hroničnog tonzilitisa duže traju. Možete doživeti dugotrajno:

• upaljeno grlo
• loš zadah iz usta 
• osetljive limfne čvorovena vratu

Hronični tonzilitis, takođe, može prouzrokovati kamenje (kalcifikovane ostatke hrane) na krajnicima, gde se materijali poput mrtvih ćelija, pljuvačke i hrane nakupljaju u pukotinama vaših krajnika. Na kraju, ostaci se mogu stvrdnuti u sitno kamenje. Oni se mogu sami osloboditi ili će ih možda morati ukloniti lekar.

Vaš lekar može preporučiti tonzilektomiju za hirurško uklanjanje krajnika ako imate hronični tonzilitis.

Ponavljajući tonzilitis

Kao i kod hroničnog tonzilitisa, standardni tretman ponovljenog tonzilitisa je tonzilektomija. Ponavljajući tonzilitis se često definiše kao:

• upala grla ili tonzilitis najmanje 5 do 7 puta u toku jedne godine
• pojave najmanje 5 puta u svakoj od prethodne 2 godine
• pojave najmanje 3 puta u svakoj od prethodne 3 godine

Istraživanje iz 2018. godine  sugeriše da hronični i rekurentni tonzilitis mogu biti uzrokovani biofilmovima u naborima tonzila. Biofilmovi su zajednice mikroorganizama sa povećanom rezistencijom na antibiotike koji mogu izazvati ponovljene infekcije.

Genetika takođe može biti razlog za ponovljeni tonzilitis.

Studija 2019. godine ispitivala je krajnike dece koja su imala ponovljeni tonzilitis. Studija je otkrila da genetika može prouzrokovati loš imunološki odgovor na bakterije steptokokusa grupe A, što uzrokuje steptokoka u grlu i tonzilitis.

Kada ići  kod lekara

Trebalo bi da posetite lekara ako imate sledeće simptome:

• temperatira viša od 39,5 ° C 
• slabost mišića
• kočenje vrata
• upala grla koja ne prolazi nakon 2 dana

U retkim slučajevima, upala krajnika može prouzrokovati oticanje grla toliko da otežava disanje. Ako se to dogodi, odmah potražite medicinsku pomoć.

Iako neke epizode tonzilitisa prolaze same, neke mogu zahtevati druge tretmane.

Da li je tonzilitis zarazan?

Ako imate tonzilitis, možda ste zarazni 24 do 48 sati pre nego što razvijete bilo kakve simptome. Možda ćete i dalje moći da širite bolest dok više ne budete bolesni.

Ako uzimate antibiotike za bakterijski tonzilitis, prestaćete da budete zarazni nakon 24 sata.

Upala krajnika možete razviti ako neko sa infekcijom kašlje ili kija u vašoj blizini i udišete kapljice. Ako dodirnete kontaminirani predmet, poput kvake, a zatim dodirnete nos ili usta, takođe, možete razviti tonzilitis.

AFTE: Lekovi, uzroci i još mnogo toga

Ako ste u kontaktu sa dosta ljudi, povećava se rizik od izlaganja tonzilitisu. Zbog toga deca školskog uzrasta često obolevaju. Ako imate simptome, najbolje je da ostanete kod kuće kako biste izbegli širenje tonzilitisa.

Obično su potrebna 2 do 4 dana da se razviju simptomi nakon izlaganja nekome sa tonzilitisom. Saznajte kako da smanjite rizik od pojave ili širenja tonzilitisa.

Uzroci tonzilitisa

Krajnici se bore protiv bakterija i virusa koji ulaze u vaše telo kroz usta i nos. Međutim, krajnici su takođe podložni infekciji.

Tonzilitis može izazvati virus, poput prehlade, ili bakterijska infekcija, kao što je steptokoka u grlu.

Virusni tonzilitis

Virusi su najčešći uzročnik tonzilitisa. Virusi koji uzrokuju prehladu često su izvor tonzilitisa, ali i drugi virusi mogu da ga izazovu. Ovi uključuju:

• rinovirus
• Epstein-Barr virus
hepatitis A
HIV

Ako imate virusni tonzilitis, vaši simptomi mogu uključivati kašalj ili začepljen nos. Antibiotici neće delovati na viruse, ali standardne simptome možete lečiti ako ostanete hidrirani, uzimate lekove protiv bolova bez recepta i odmarate se kako biste pomogli svom telu da zaraste.

Bakterijski tonzilitis

Otprilike 15 do 30 % slučajeva tonzilitisa potiče od bakterija. Najčešće je to steptokokna bakterija, koja uzrokuje steptokoka u grlu, ali druge bakterije takođe mogu izazvati tonzilitis.

Bakterijski tonzilitis je češći kod dece između 5 i 15 godina.

Lekar može da prepiše antibiotike za lečenje bakterijskog tonzilitisa, mada oni možda nisu potrebni. Pored antibiotika, tretman je isti za većinu slučajeva virusnog i bakterijskog tonzilitisa.

Dijagnoza tonzilitisa

Dijagnoza se zasniva na fizičkom pregledu grla. Vaš lekar takođe može uzeti kulturu grla nežnim brisom zadnjeg dela grla. Kultura će biti poslata u laboratoriju da bi se utvrdio uzrok vaše infekcije grla.

Vaš lekar takođe može uzeti uzorak vaše krvi za kompletnu krvnu sliku. Ovaj test može pokazati da li je vaša infekcija virusna ili bakterijska, što može uticati na vaše mogućnosti lečenja.

Lečenje tonzilitisa

Blagi slučaj tonzilitisa ne zahteva nužno lečenje, posebno ako ga uzrokuje virus, poput prehlade.

Tretmani za teže slučajeve tonzilitisa mogu uključivati antibiotike ili tonzilektomiju.

Ako osoba postane dehidrirana zbog tonzilitisa, možda će joj trebati intravenske tečnosti. Lekovi protiv bolova za ublažavanje grla takođe mogu pomoći dok grlo zarasta.

Tonsilektomija

Operacija uklanjanja krajnika naziva se tonzilektomija. Generalno se preporučuje samo osobama koje imaju hronični ili ponavljajući tonzilitis ili u slučajevima kada tonzilitis izaziva komplikacije ili se simptomi ne poboljšavaju.

Ako ste imali tonzilitis ili steptokok u grlu u proteklih godinu dana najmanje 5 do 7 puta, tonzilektomija može pomoći. Operacija može i da ublaži probleme sa disanjem ili probleme sa gutanjem koji mogu biti posledica tonzilitisa.

Tonzilektomija može smanjiti broj infekcija grla kod dece tokom prve godine nakon operacije, prema studiji iz 2017. godine. Međutim, studija iz 2018. godine, , otkrila je da odrasli kojima su odstranjeni krajnici kao deca imali dugoročno povećane rizike od respiratornih i zaraznih bolesti.

Upotreba tonzilektomije može vam smanjiti ukupan rizik od razvoja steptokoka grla. Ipak, i dalje možete dobiti steptokoka i druge infekcije grla nakon uklanjanja krajnika. Takođe je moguće da krajnici ponovo izrastu nakon operacije, ali ovo je neobično.

Mogli biste da idete kući istog dana kada se operišete, ali biće potrebno 1 do 2 nedelje da se potpuno oporavite. Naučite šta treba raditi pre i posle vađenja tonzilektomije.

Antibiotici za tonzilitis

Ako je bakterijska infekcija izazvala tonzilitis, lekar vam može propisati antibiotike za borbu protiv infekcije.

Antibiotici mogu pomoći da simptomi malo brže nestanu. Međutim, oni povećavaju rizik od rezistencije na antibiotike i mogu imati i druge neželjene efekte, poput uznemirenog želuca. Antibiotici su neophodniji ljudima u riziku od komplikacija od upale krajnika.

Mononukleoza - sve što treba da znate (i zašto ne treba da brinete)

Ako vam lekar prepiše antibiotike, verovatno će to biti penicilin za tonzilitis izazvan steptokokom grupe A. Ostali antibiotici su dostupni ako ste alergični na penicilin.

Važno je da završite čitavu terapiju antibioticima. Čak i ako simptomi u potpunosti nestanu, infekcija se može pogoršati ako ne uzmete sve lekove kako je propisano. Vaš lekar će možda želeti da zakažete naknadnu posetu kako biste bili sigurni da je lek bio efikasan.

Kućni lekovi za tonzilitis

Postoji nekoliko tretmana koje možete isprobati kod kuće za ublažavanje bolova u grlu od tonzilitisa:

• pijte puno tečnosti
• dobiti puno odmora
• grgljajte toplom slanom vodom nekoliko puta dnevno
• koristite pastile za grlo
• jesti sladoled ili drugu smrznutu hranu
• koristite ovlaživač za vlaženje vazduha u vašem domu
• izbegavajte dim
• uzimajte acetaminophen ili ibuprofen da biste smanjili bol i upale

Za malu decu koristite sprejeve za grlo, a ne pastile i uvek se obratite lekaru pre nego što deci date lekove. Saznajte više načina za negu tonzilitisa kod kuće.

Tonzilitis kod odraslih

Tonzilitis je najčešći kod dece jer svakodnevno u školi dolaze u bliski kontakt sa drugima i igraju se, izlažući ih raznim virusima i bakterijama. Međutim, i odrasli mogu dobiti tonzilitis.

Česta izloženost ljudima povećava rizik da nekoga sretnete sa infekcijom. Kao rezultat, uzimanje javnog prevoza ili obavljanje drugih aktivnosti zajedno sa mnogim ljudima može povećati vašu šansu da budete izloženi tonzilitisu.

Simptomi tonzilitisa i tretmani su slični i za odrasle i za decu. Međutim, ako se tonzilektomija javi kao odrasla osoba, verovatno će vam trebati više vremena da se oporavite nego detetu. Naučite šta treba učiniti ako se kod odraslih razvije tonzilitis.

Tonzilitis ili steptokok grla

Upala krajnika i steptokoka u grlu u nekim slučajevima mogu biti uzrokovane istim bakterijama, ali to nisu iste stvari.

Oba stanja su zarazna, pa bi trebalo da se trudite da se klonite drugih ljudi ako mislite da ih imate.

Pored simptoma tonzilitisa, kod ljudi sa steptokokom grla mogu se razviti:

• bolovi u drugim delovima tela
• mučnina
• povraćanje
• male crvene mrlje na zadnjem delu usta
• beli gnoj oko krajnika
• osip

Vaš lekar može koristiti iste testove za dijagnozu oba stanja. Lečenje bakterijskog tonzilitisa i steptokoka grla je takođe slično. 

Komplikacije tonzilitisa

Ljudi koji imaju hronični tonzilitis mogu početi da doživljavaju opstruktivnu apneju u snu. To se dešava kada se disajni putevi nabreknu i spreče osobu da dobro spava, što može dovesti do drugih medicinskih problema ako se ne leči.

Moguće je i da se infekcija pogorša i proširi na druge delove tela. Ovo je poznato kao tonzilarni celulitis.

Infekcija takođe može prouzrokovati da osoba razvije nakupljanje gnoja iza krajnika, što se naziva peritonsilarni apsces. Ovo može zahtevati drenažu i operaciju.

Ako ne popijete čitava terapija antibiotika ili antibiotici ne unište bakterije, moguće je da se od tonzilitisa mogu razviti komplikacije. Tu spadaju reumatska groznica i poststeptokokni glomerulonefritis.

Prevencija tonzilitisa

Da biste smanjili rizik od pojave tonzilitisa, držite se dalje od ljudi koji imaju aktivne infekcije. Ako imate tonzilitis, pokušajte da se držite dalje od drugih dok više ne budete zarazni.

Osigurajte da vi i vaše dete imate dobre higijenske navike. Često perite ruke, posebno nakon što dođete u kontakt sa nekim ko ima upalu grla ili kašlje ili kija.

Izgledi za izlečenje tonzilitisa

Otečeni krajnici mogu otežati disanje, što može dovesti do poremećenog sna. Ako se tonzilitis ne leči, infekcija se može proširiti na područje iza krajnika ili na okolno tkivo.

Simptomi tonzilitisa uzrokovani bakterijskom infekcijom obično se poboljšavaju nekoliko dana nakon što počnete da uzimate antibiotike. Steptokoka grlo se smatra zaraznim sve dok ne pijete antibiotike tokom 24 sata.