filteri close
Objavljeno: 26.09.2023. Image source: Unsplash
300x600

Oksfordska studija razotkriva polne razlike u zdravstvenim rizicima onih sa viškom kilograma

Nedavni podaci ukazuju da, mada gojaznost podiže zdravstvene rizike za oba pola, žene i muškarci su podložni različitim oboljenjima povezanim s viškom kilograma.

Istraživanje obimnog niza podataka pokazalo je da prekomerna težina stvara različite zdravstvene izazove za žene i muškarce. Višak kilograma je jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema među globalnom populacijom.

Ova zdravstvena problematika delom je u domenu lekarske struke jer može biti indikator za nastanak drugih oboljenja, kao što su dijabetes tipa 2, srčane tegobe i neke vrste raka.

Lek protiv gojaznosti daje više nego dobre rezultate na početku testiranja!

Rizik od nastanka dodatnih zdravstvenih komplikacija razlikuje se između žena i muškaraca, kako je pokazala nova studija sa Univerziteta u Oksfordu u Velikoj Britaniji.

Ova naučna analiza sugeriše da gojaznost uvećava rizik od šire palete zdravstvenih stanja nego što je medicinska zajednica pre mislila.

"Postaje jasnije da gojaznost ozbiljno utiče na ljudsko zdravlje, ali istraživanja koja razmatraju razlike na osnovu pola još nisu dovoljno zastupljena", kažu naučnici.

Prejedanje: Skriveni neprijatelj zdravlja

Kako se pokazalo, žene koje imaju problem s gojaznošću suočavaju se sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa muškarcima koji imaju višak kilograma.

S druge strane, muškarci su podložniji hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća i hroničnim bolestima bubrega nego gojazne žene.

"Ova studija ilustruje koliko gojaznost može biti štetna za zdravlje i da se žene i muškarci suočavaju sa različitim posledicama u obliku bolesti", navodi dr Dženi Sensin.

Ovi rezultati, ističe tim istraživača, nude dokaze da su preventiva i lečenje gojaznosti esencijalni u suzbijanju nastanka drugih zdravstvenih problema.

5 mentalnih stanja kojima sabotiramo gubitak kilograma

"S obzirom na jake argumente o štetnim efektima gojaznosti i različitih bolesti koje mogu dovesti do smrti, naši rezultati ukazuju na hitnu potrebu za zdravstvenim intervencijama kako bi se suzbila gojaznost", konstatuje koautor dr Majkl Holms.