filteri close
Objavljeno: 04.09.2024. Image source: Pexels
300x600

Zaboravljena vežba koja donosi nove benefite za telo i um

Hodanje unazad, koje je popularno u Kini već neko vreme, postalo je veliki hit i na Zapadu, zahvaljujući fitnes influenserima poput Bena Patrika, poznatog kao "KneesOverToesGuy".

"Vidite ljude kako hodaju unazad na traci za trčanje u teretani, i kad vidite one koji to rade s namerom, jasno vam je da to nije običan trend", kaže Džek Meknamara, fiziolog vežbanja sa Univerziteta u Istočnom Londonu za Gardijan.

Ali, da li  je to korisna vežba? Šta kažu stručnjaci?

Iako je hodanje unazad popularizovano, kliničkih studija je još uvek malo. Ono što se zna ukazuje na to da može biti korisno u specifičnim situacijama, naročito za starije osobe ili one u oporavku od moždanog udara.

Plivanje - ključ za snažno i zdravo telo u svakom uzrastu

"Hodanje unazad izaziva mišiće i telo na načine koje obično ne doživljavamo", kaže dr Kristijan Barton, profesor fizioterapije na Univerzitetu La Trobe u Melburnu.

"To može pomoći u izgradnji propriocepcije, odnosno komunikacije između mišića, zglobova i mozga, što je ključno za sprečavanje padova", dodaje Barton.

Sa padovima koji svakodnevno odnose živote starijih ljudi, svaka jednostavna strategija koja može pomoći, poput hodanja unazad, ima značaj.

Kako početi sa hodanjem unazad?

Za one sa problemima ravnoteže, hodanje unazad je najbolje započeti kod kuće, pored kuhinjskog stola za podršku. "Prvo hodajte unapred uz oslonac, zatim pokušajte hodanje sa petom uz prste, a potom isto to unazad", savetuje Kim Delbaer, naučnica specijalizovana za prevenciju padova. "Možete to raditi i po pet minuta, sve dok se ne postigne dva do tri sata vežbi nedeljno."

One ruše mitove: Zašto sve više žena u menopauzi bira tegove umesto lekova?

Da li je hodanje unazad bolje od hodanja napred?

Online tvrdnje o superiornosti hodanja unatrag za kardiovaskularno zdravlje i gubitak težine možda stavljaju kola pred konja. Iako MekNamara kaže da je tačno da hodanje i trčanje unatrag sagorevaju nešto više kalorija nego odlazak na istu udaljenost licem napred, "nećete trčati maraton idući unatrag, tako da je to besmisleno".

Ali, sigurno je da uključeno kao deo redovne vežbe - na primer, hodanje unatrag na kratke deonice na površini bez prepreka kao što je oval ili uzbrdo gde nema opasnosti od spoticanja, ili u teretani povlačenje sanke za otpor - hodanje unatrag jeste način da začinite svoju vežbu.

"To je psihološka pauza ili novina, ali nije gubljenje vremena ako se radi sa namerom i strukturom", kaže Meknamara.

Hodanje unazad je zanimljiv dodatak svakodnevnoj rutini, ali nije zamena za klasične metode vežbanja. Ako tražite način da osvežite svoje treninge i radite na ravnoteži i koordinaciji, probajte da hodate unazad. Uostalom, ponekad je dobar korak unazad -  korak napred za vaše zdravlje.