filteri close
Objavljeno: 29.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Žene koje vežbaju posle 50, 60. ili  70. godine otkrivaju koliko im  se život menja

Kada je Ketrin Voters-Klark, inače agent za nekretnine iz SAD, imala 64 godine, odlučila je da se posveti sportu. Odrasla je u sedamdesetim godinama prošlog veka, kada je njena majka odvraćala od bilo kakve fizičke aktivnosti, smatrajući da to nije "damski".

Međutim, u svojim pedesetim godinama, Ketrin je primetila žene njenih godina kako vežbaju u atletskom centru gde su njene ćerke trenirale. Odlučila je da angažuje trenera i nauči olimpijsko dizanje tegova.

"Imala sam 20-25 kilograma viška i jedva sam mogla da uradim jedan čučanj", prisetila se Ketrin za Vol strit džurnal.

Starenje je neizbežno, ali sami odlučujemo kako ćemo ga dočekati

Ipak, upornost joj se isplatila: izgubila je kilograme, stekla mišićnu masu, poboljšala gustinu kostiju i promenila svoj način razmišljanja o tome šta može postići uprkos godinama i predrasudama s kojima je odrasla.

"Sećam se kad su me treneri počeli oslovljavati kao sportistu. Skoro sam se okrenula i rekla: 'Ko, ja?'"

Za mnoge žene starije od 50 godina - sportska aktivnost postala je nova norma. Treninzi snage, boks, olimpijsko dizanje tegova i savladavanje zgibova pomažu im da izgrade mišiće, poboljšaju gustinu kostiju i steknu samopouzdanje. Brojni sportski brendovi i studiji beleže rast broja starijih učesnika koji se prijavljuju na njihove programe.

Konkretno, sportsko takmičenje Krosfit Open zabeležilo je prijavu 11.700 žena u starosnoj grupi od 50 do 59 godina za takmičenje 2024. godine, što je porast u odnosu na 8.300 prijava u 2021. godini!

Značaj redovnih zdravstvenih pregleda posle 50. godine života

U fitnes studiju Fhitting Room 6 odsto novih klijenata su bile žene u pedesetim i šezdesetim godinama, što je porast u odnosu na 2,4% u 2013. godini.

"Iako su ove brojke relativno male, one rastu i nastaviće da rastu kako veliki broj klijenata u četrdesetim godinama nastavlja sa treninzima," rekla je osnivač Kari Saitovic.

Debi Lorenzano, koja ima 57 godina, započela je svoj sportski put tokom menopauze. Počela je da ide na treninge u teretanu poznatu po grupnim časovima koji podstiču učesnike da ostanu u određenoj zoni otkucaja srca.

"Samo sam odlučila da probam, zaljubila se u energiju, povećanje broja otkucaja srca, veslač, traku za trčanje i tegove", rekla je Debi. Posvetila se treninzima i nakon penzionisanja postala je deo osoblja na recepciji, gde rado razgovara sa ženama svojih godina koje dolaze na trening.

Doktori sve više preporučuju ženama da grade mišićnu masu kako stare.

"Mislim da se desila velika promena", rekla je dr. Debora Gomez Kvolek, stručnjak za menopauzu i lekar opšte prakse u Masačusetsu.

"U poslednjih 20 godina došlo je do porasta naglašavanja važnosti načina života, a ne samo prepisivanja lekova, kako bi se pacijentima pomoglo da uspešno stare i smanje rizik od ozbiljnih bolesti."

Najbolja hrana za treće doba

Lisa Detana, koja ima 62 godine, poslušala je svog doktora i počela redovno da vežba i zdravo se hrani.

"Danas se budim u 4 ujutru pet dana u nedelji da bih odradila 30 minuta kardio vežbi i 30 minuta treninga snage u svojoj garaži", rekla je Lisa. Izgubila je na težini, koža, kosa i nokti su joj postali jači, zglobovi je manje bole i spava bez problema.

Debra Danhajser, koja ima 73 godine, odlučila je da vežba kako ne bi doživela sudbinu svoje majke koja je umrla od srčanog udara u 74. godini.

"Moja majka je počela da vežba pred kraj života, ali to je bila druga generacija i nije moguće brzo nadoknaditi toliko godina bez vežbanja", rekla je Debra.

Počela je sa boksom u svojim pedesetim godinama i nastavila je posvećeno da trenira tri puta nedeljno.

Teresa Burket, koja ima 64 godine, počela je sa treninzima snage nakon razvoda sa 51 godinom. Bila je inspirisana ženskim bodibilderima iz časopisa Oxygen i odlučila je da se okuša u takmičenju. 


Nakon što je pobedila u svojoj kategoriji za žene preko 50 godina, shvatila je koliko je snaga i mišićna masa ključna za mladalački izgled.

Sve ove priče pokazuju da starije žene mogu i treba da se bave sportom. Vežbanje ne samo da poboljšava fizičko zdravlje, već i mentalno blagostanje, samopouzdanje i kvalitet života. Važno je da svaka žena pronađe aktivnost koja joj odgovara i posveti se redovnom vežbanju, bez obzira na godine.