filteri close
Objavljeno: 04.01.2023. Image source: Pexels
300x600

Svako doba nosi najbolji način ishrane - ovaj je najzdraviji za ljude od 65 i više godina

Zdrava telesna težina ključ je zdravlja i dugovečnosti, ali nakon određene dobi skidanje kilograma postaje sve teži zadatak.

Dijete tada nisu najbolji izbor jer mnoge mogu da pogoršaju probleme poput gubitka mišićne mase i gustine kostiju, što je samo po sebi problem za starije ljude.

Srećom, nauka je potvrdila da je ishrana s visokim udelom proteina i malo kalorija verovatno najsigurniji i najefikasniji plan ishrane ako starite i želite da smršate.

ORASI: Idealna užina za studente

Za jednu studiju objavljenu u "Journals of Gerontology: Medical Sciences", 96  gojaznih odraslih starijih od 65 godina podeljeno je u dve grupe.

Jedna  grupa je usvojila šestomesečni niskokalorični plan ishrane koji je uključivao više od jednog grama proteina na kilogram telesne težine i adekvatne dodatke kalcijuma i vitamina D.

Drugoj grupi naloženo je da jedu 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno.

Rezultati su pokazali da su učesnici prve grupe skupine izgubili u proseku osam kilograma, pri čemu se 87 odsto gubitka odnosi na telesnu mast.

Da li je belo meso zaista zdravije od crvenog?

Tačnije, gubitak kilograma najvidljiviji je bio u središnjem delu tela, kukovima i bedrima, područjima važnima za smanjenje rizika od metaboličkih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.

Takođe, učesnici ove grupe održavali su mišićnu masu i gustinu kostiju. Druga grupa nije uočila te prednosti.

Kako da kontrolišete visok krvni pritisak na prirodan način?

Ovaj nalaz upućuje na to da ishrana s niskim udelom kalorija, a visokim udelom proteina može da bude najsigurnija za starije ljude.

Da biste svojoj ishrani dodali više proteina, jedite hranu poput nemasnog mesa, jaja, mahunarki i žitarica s visokim sadržajem proteina.