filteri close
Objavljeno: 24.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/tomwieden
300x600

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, je stanje opasno po život koje utiče na cirkulaciju krvi zbog blokiranih arterija.

Kako krv snažno gura da prođe kroz začepljene arterije, ona povećava krvni pritisak. Kao rezultat, vaše srce pumpa brže i teže kako bi krv efikasno cirkulisala do svih organa. 

Možete iskusiti različite simptome hipertenzije, kao što su nepravilan rad srca, krvarenje iz nosa, glavobolja, vrtoglavica, problemi sa vidom i sluhom, mučnina, pa čak i anksioznost — posebno u teškim slučajevima. Većina ljudi ne shvata da ima visok krvni pritisak, zbog čega se bolest naziva i „tihi ubica“. 

Ako vam je dijagnostikovana hipertenzija, možete mnogo toga da uradite kod kuće da biste kontrolisali krvni pritisak - prvenstveno usvajanjem zdravijeg načina života.

Saveti za lečenje visokog krvnog pritiska na prirodan način

Jedan od najboljih načina za kontrolu visokog krvnog pritiska je smanjenje nivoa stresa. Probajte da izbegnete okidače stresa i nađete više vremena za opuštajuće aktivnosti ili hobije koji vas čine srećnim. Svakodnevna meditacija, kuvanje ili volontiranje mogu pomoći u upravljanju nivoima stresa. Pored toga, potrebno je da sebi priuštite dovoljno noćnog odmora. Nedostatak sna, naročito usled nesanice, apnee u snu ili sindroma nemirnih nogu, je značajan faktor koji ljude čini sklonim hipertenziji. 

Jako je važno da regulišete krvni pritisak, evo i kako

Trebalo bi da pazite na ishranu ako imate simptome hipertenzije. Obavezno smanjite unos soli, jer visoki nivoi natrijuma mogu uzrokovati porast krvnog pritiska. Stručnjaci savetuju i prestanak pušenja i pijenja alkohola jer i jedno i drugo značajno doprinosi povišenom krvnom pritisku i većem riziku od koronarnih bolesti. Takođe se preporučuje i uvođenje svakodnevne rutine šetanja ili vežbanja. Pomažu u jačanju srca, smanjenju težine i smanjenju holesterola. Ako ste početnik, počnite sa 30-minutnom šetnjom svaki dan da biste stekli naviku fizičke aktivnosti.

HIPERTENZIJA: Koliko vremena je potrebno za regulisanje povišenog krvnog pritiska?

Kućne metode lečenja služe kao pomoćne uz redovnu lekarsku terapiju. Ukoliko osetite bilo koji simptom hipertenzije, obavezno se javite svom doktoru radi određivanja adekvatne terapije.