filteri close
Objavljeno: 04.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Studenti bi trebalo da dodaju orahe u svoju svakodnevnu ishranu jer umanjuju stres i depresiju, pokazalo je novo kličko istraživanje.

Studenti doživljavaju stres tokom studija, što negativno utiče na njihovo mentalno zdravlje, a posebno su ranjivi tokom ispitnih rokova. Rezultati ovog novog kliničkog istraživanja doprinose rastućem broju dokaza koji povezuju orahe sa poboljšanim zdravljem mozga i creva. 

Tokom 16 nedelja posmatrano je 80 studenata osnovnih studija podeljenih u dve grupe, koja je uzimala orahe i kontrolnu grupu. Provera je vršena u tri intervala, na početku semestra, tokom ispitnog roka i dve nedelje nakon ispitnog roka. 

Oni koji su konzumirali oko pola šolje oraha svakog dana pokazali poboljšanja u pokazateljima mentalnog zdravlja po sopstvenoj proceni. Konzumenti oraha su takođe pokazali poboljšane metaboličke biomarkere i ukupan kvalitet sna na duži rok. Dok su studenti iz kontrolne grupe prijavili povećan nivo stresa i depresije uoči ispita. 

Orašasti plodovi su najbolji spoj korisnog i prijatnog

Prethodna istraživanja su pokazala da su orasi puni omega-3 masnih kiselina, antioksidansa, kao i melatonina (hormona koji izaziva san), polifenola, folata i vitamina E, a svi oni podstiču zdrav mozak i creva.

Rezultati ovog istraživanja su ohrabrujući i podržavaju prethodne rezultate pronađene u sličnim populacijama, ali postoje ograničenja za trenutnu studiju. Rađena je na malom broju studenata, pretežno ženskog pola. Studenti su znali koji efekat se od oraha očekuje. Zbog toga su potrebna i dodatna istraživanja radi potvrde dobijenih rezultata.

Orah ne samo da diže libido, već i JAČA IMUNITET