filteri close
Objavljeno: 06.01.2021. Image source: Medik
300x600

Skoro 3.000 novozaraženih, napustilo nas je 39 osoba

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.882 novozaraženih, a nažalost preminulo je još 39 osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 234 osoba.

To svakako nisu dobre vesti, ali imamo čime da vas ohrabrimo:

U Srbiji je počela vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik V, a prvi su primili vakcinu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Dobra vest je i da nam uskoro stiže još 2 miliona doza ruske vakcine, a tu informaciju je potvrdila i srpska vlada.

"Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije dogovorili su se o isporuci 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona Sputnjik V", objavljeno je na zvaničnom Twitter nalogu vakcine.

Osim toga, još jedna sjajna vest stiže iz sveta.

Međunarodni stručnjaci napravili su algoritam koji predviđa težinu infekcije kovidom-19, a očekuje se da će krajem meseca biti u upotrebi u bolnicama.

"Ono što je dobro u vezi ovog našeg istraživanja jeste što vam daje indikacije svaki put kada uradite analize krvi jer možete da vidite šta vas čeka. Neki od parametara su novi, tako da kompanije moraju da ugrade algoritam u mašine za analizu krvi koje već imaju, tako da one budu u stanju da nam momentalno daju podatke i znaće se da li se može očekivati teža bolest ili ne", pojasnio je prof. Andre van der Ven iz Redbaund Univerzitetskog medicinskog centra u Holandiji.