filteri close
Objavljeno: 13.02.2021. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Nije samo trening dobar, već i istezanje

Istezanje u trajanju od 10 minuta u toku dana može ublažiti simptome depresije i menopauze kod žena, navodi novo istraživanje.

Vođa studije, Juko Kai otkrio je da je 40 žena starosti između 40 i 60 godina učestvovalo u istraživanju Instituta za fizičku aktivnost u Tokiju (Physical Fitness Research Institute).

Dvadeset žena se u toku tri nedelje istezalo 10 minuta pre spavanja, u odnosu na preostalih dvadeset učesnica istraživanja.

Ono što treba da znate ako vežbate: Elementi dobrog treninga

Istraživački tim procenio je simptome menopauze uz pomoć 10 pitanja u vezi sa valungama, bolovima u mišićima i psihološkim simptomima, kao što su raspoloženje i redovan san.

U početku nije bilo velikih razlika između grupa. Više od pola učesnica bilo je u menopauzi u toku ustraživanja a gotovo dve trećine patilo je od depresije. Većina žena nije bila fizički aktivna.

Istezanje je sastavni deo treninga, ali ne verujte ovom mitu jer može biti jako štetan!

Generalno, žene koje su se istezale imale su poboljšane rezultate nakon istraživanja u periodu od tri nedelje, u odnosu na grupu koja se nije protezala.

Dr Džoan Pinkerton, direktorka severnoameričkog Udruženja za menopauzu, istakla je da bi žene trebalo da lagano šetaju 30 minuta i da se istežu 10 minuta u toku dana i da će time unaprediti zdravlje, simptome menopauze, raspoloženje i kvalitet sna.