filteri close
Objavljeno: 11.02.2021. Image source: Pixabay/jesslef
300x600

Jako je bitno kada se istežete

Istezanje je korisno za telo, ali nemojte se istezati pre vežbanja nego posle, poručuju stručnjaci.

Mit je da ćemo se povrediti ukoliko se ne istegnemo pre vežbanja. Ono što treba da uradimo na početku svakog seta vežbi je da se zagrejemo.

Iako postoje različite vrste istezanja i neke mogu biti uključene u početni deo treninga, statičko istezanje nije na toj listi, poručuje Šon Arent sa Univerziteta Rutgers u Nju Džerziju.

Evo šta kažu treneri: Koliko puta nedeljno treba da vežbate?

Kada sednemo na pod, raširimo noge i pokušavamo da se što više primaknemo prstima na stopalima, to je tip istezanja potpuno nepoželjan na početku seta vežbi, navodi Arent.

Kada istežemo "hladan", to jest nezagrejan mišić, objašnjava Arent, to je isto kao da smo stavili gumicu u frižider i onda je rastegli. Jedino što u takvoj situaciji možemo da dobijemo je pucanje mišića, na isti način kao što bi ta ohlađena gumica pukla, navodi ovaj stručnjak za fitnes.

Sa druge strane, kada je mišić zagrejan treba ga istezati da se ne bi skupio, ali i dalje pažljivo, do granice bola. Na taj način mogu da se izbegnu povrede, bićemo fleksibilniji, tetive će bolje reagovati, a i ukupna pokretljivost tela će biti bolja.

5 stvari koje se dešavaju vašem telu kada ne vežbate

Onima koji i dalje smatraju da im je pre vežbanja neophodno istezanje Arent preporučuje dinamičko istezanje ili zagrevanje. Reč je o podizanju ekstremiteta i kružni pokreti, ali pri tome ne treba se zadržavati u ekstremnim položajima.

Na taj način zagrejaće se mišići, ali kroz pokrete koji će ličiti na protezanje, što se preporučuje pre aktivnosti poput kombinacija pokreta iz borilačkih veština (šutiranje, podizanje nogu visoko).