filteri close
Objavljeno: 26.11.2023. Image source: Foto: Pixabay/Couleur
300x600

Koliko ugljenih hidrata je naophodno u ishrani?

One su jedna od tri vrste hrane koja našem telu daje energiju. Druga dva su proteini i masti. Zajedno, oni obezbeđuju gorivo koje vaše telo koristi da se izgradi i popravi. Ugljeni hidrati se razlažu u glukozu (šećer) koju možete odmah da upotrebite.

Naše telo radi na glukozu. Mozgu je posebno potrebna glukoza da radi kako treba. Ugljeni hidrati su njegov skoro trenutni izvor. Naše telo može da razgradi i iskoristi masti za neke od istih potreba, ali ne za sve.

Pošto su ugljeni hidrati izvor energije, oni nas mogu održati jakim dok vežbate ili se bavimo fizičkom aktivnošću. Stručnjaci preporučuju hranu 1 do 3 sata pre fizičke aktivnosti, kombinacijom ugljenih hidrata i proteina, kao što su ovsena kaša, grčki jogurt, puter od kikirikija ili orasi i suvo grožđe.

Najkvalitetniji ugljeni hidrati - bobičasto voće, povrće i integralne žitarice - prepuni su vitamina, vlakana i antioksidanata koji su važni za dobro zdravlje i dobrobit. Cela zrna sadrže masne kiseline, magnezijum, vitamine B, folne kiseline i cink. Voće i skrobno povrće imaju neke od njih, plus fitonutrijente poput flavonoida i karotenoida koji pomažu u prevenciji bolesti. Ako preskočite ugljene hidrate, gubite i te hranljive materije.

Šta su prosti ugljeni hidrati?

Podižu nivo glukoze (šećera u krvi) veoma brzo. Stvari koje zaslađuju bilo koji broj bombona, peciva i deserta su pune ovakvih ugljenih hidrata. Iz ovoga je jasno da ove namirnice nisu neophodne za naše organizam, tj da količine ovih namirnica moraju biti ograničene.

Složeni ugljeni hidrati

Spojite gomilu jednostavnih ugljenih hidrata i dobićete ove veće molekule. Naše telo mora da ih razbije na jednostavne ugljene hidrate, a zatim na glukozu pre nego što ih može iskoristiti. Ovo traje duže, što znači da nam šećer u krvi raste sporije i manje je verovatno da će se pretvoriti u mast. Ove vrste ugljenih hidrata uključuju hleb sa više žitarica i testenine, pasulj, krompir i drugo povrće. Ovu vrstu ugljenih hidrata trebalo bi da koristimo kao izvor energije za naš organizam.

Koje namirnice su dobre za zdravlje očiju?

Koliko ugljenih hidrata nam je dovoljno?

Ako preterujete sa ugljenim hidratima, nivo šećera u krvi može postati previsok. Ovo dovodi do toga da vaše telo proizvodi više insulina, što govori vašim ćelijama da sačuvaju višak glukoze u obliku masti. To može biti nezdravo ako već nosite nekoliko kilograma viška. To može dovesti do dijabetesa i drugih srodnih zdravstvenih problema.

Ako u vašoj ishrani nema dovoljno ugljenih hidrata, možete dobiti zatvor zbog nedostatka vlakana i hranljivih materija. Naše telo je tada prinuđeno da koristi proteine ili masti za energiju. Proteini su gradivni. Ako ih koristite kao gorivo, možda vam neće ostati dovoljno za regeneraciju i proizvodnju ćelija.

Broj ugljenih hidrata koji nam je potreban može zavisiti od našeg pola, težine i toga koliko smo aktivni (to se može promeniti kako starimo). 

Ali kao opšte pravilo, otprilike polovina vaših dnevnih kalorija treba da potiče od ugljenih hidrata u voću, povrću, žitaricama, pasulju i mlečnim proizvodima. Samo se pobrinite da koristite zdrave, složene ugljene hidrate i ne preterujte sa prostim.

Šta treba da znate o insulinskoj rezistenciji