filteri close
Objavljeno: 30.08.2020. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Dinamika naših romantičnih odnosa zavisi od onoga što je zapisano u genima – tvrde istraživači

U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports grupa naučnika objavila je rezultate istraživanja gena CD38, koji bi mogao biti odgovoran za dinamiku odnosa među ljudima u svakodnevnim, posebno romantičnim odnosima.

Istraživači su ispitivali podatke 111 heteroseksualnih parova (222 pojedinca), vezane za njihovo socijalno ponašanje (vedar pristup drugima, osmeh, podsmeh, sarkastične komentare, percepciju partnera, osećanja tokom međusobne interakcije i slično) tokom perioda od 20 dana.

8 znakova da vi ili vaš partner imate slabu emocionalnu inteligenciju

Od 222 osobe, za 118 (65 žena i 53 muškarca) takođe su pribavili i genetske informacije.

Autori studije otkrili su da je varijacija gena CD38 povezana sa ponašanjem pojedinaca u svakodnevnim interakcijama sa njihovim romantičnim partnerima.

Varijacija gena CD38 - CD38.rs3796863 ima dve varijante: A i C gen može biti prisutan u tri kombinacije ili genotipa: AA, CC i AC.

Autori su otkrili da su osobe sa CC genotipom prijavile veću otvorenost za druge i izraženije socijalno poželjno ponašanje u odnosu na osobe sa AA ili AC genotipovima.

Nećete da vas partner vara? Mazite se više!

Oni sa CC genotipom su takođe pokazali veću verovatnoću da će se njihov partner ponašati na sličan način.

Osobe sa CC genotipom iskusile su manje negativnih osećanja, kao što su briga, frustracija ili bes, u odnosu na osobe koje su imale genotip AA ili AC.

Osobe sa genotipom CC takođe su prijavili veći nivo prilagođavanja odnosu, uključujući percepciju kvaliteta odnosa i nivo podrške koja u odnosu postoji. 

Šta je partnersko savetovanje i kada se treba odlučiti na njega?

Autori su takođe primetili određeni obrazac kod parova: sopstveno ponašanje učesnika, njihova percepcija ponašanja partnera i njihovo iskustvo negativnih osećanja i prilagođavanja odnosu bili su podjednako povezani sa genotipom njihovog partnera, kao i sa njihovim sopstvenim genotipom. 

Nalazi sugerišu da varijacije u CD38 genu mogu igrati ključnu ulogu u ponašanju i percepcijama koje podržavaju vezivanje i kreiranje odnosa među ljudima.