filteri close
Objavljeno: 22.06.2020. Image source: smpratt90/Pixabay
300x600

Postupak za vantelesnu oplodnju, uz nove olakšice, sada izgleda ovako:

Republički fond za zdravstveno osiguranje od 15.juna omogućava šira prava osiguranim licima-ženama u vezi sa postupcima lečenja neplodnosti postupcima BMPO. 

S tim u vezi, osiguranim licima-ženama daje se mogućnost na neograničeni broj pokušaja BMPO na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja radi dobijanja prvog deteta uz ocenu struke. 

Takođe,  starosna granica za žene sa 42 godine života pomera se na 43 godine života starosti u trenutku dobijanja Potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO. 

Znamo da je dojenje najbolja i najzdravija ishrana za bebe. Sad znamo da je odlično i za zdravlje majke

Parovima će se, dakle, omogućiti i olakšica oko pribavljanja Potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO, tako što će sama procedura biti na jednoj komisiji.

Sve žene do 43 godine koje budu želele da idu na vantelesnu oplodnju moći će to da urade o trošku države, bez obzira na to da li su već pokušavale. 

Pravo na biomedicinski potpomognuto oplođenje (BMPO) omogućava ženi da s partnerom ide direktno na Komisiju za VTO u zdravstvenu ustanovu, umesto prvo na lekarsku komisiju RFZO-a.

Nauka kaže: Naši mozgovi se usklade sa mozgom bebe tokom igre

Njih, dakle, čeka pojednostavljena procedura, po kojoj, gde god da odluče da rade VTO, prolaze jednu komisiju manje, a samim tim - potreban im je i uput manje.

Žena od sada telefonom zakazuje pregled pred Komisijom za VTO i Komisiji donosi dokumenta koja su bila potrebna i do sada.

Muškarci koji nemaju socijalno osiguranje troškove neophodnih medicinskih analiza plaćaju o svom trošku i nisu u obavezi da donesu uput izabranog lekara i ocenu lekarske komisije filijale na obrascu OLK-1.

Vantelesna oplodnja u Srbiji – dostupan novi broj za informacije

Pre pregleda komisije, bračni ili vanbračni partneri potpisuju sledeće izjave kod predstavnika RFZO:

1. izjavu o izboru zdravstvene ustanove u kojoj će se obaviti VTO,

2. izjavu partnera da iz postojeće zajednice nemaju biološku decu, odnosno da imaju jedno dete dobijeno iz postupka VTO,

3. izjavu da su saglasni da ukoliko bude moguće da im se zamrznu embrioni.

Ako Komisija utvrdi da postoje uslovi za postupak, ona izdaje potvrdu o ispunjenosti uslova za postupak BMPR (Obrazac BMPO-3) koja važi 12 meseci od datuma zasedanja komisije i u tom periodu je bolnica obavezna da započne postupak.

Izvor: B92, Medik