filteri close
Objavljeno: 06.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen
300x600

Jedna šoljica jogurta ima višestruki značaj za nas i za naš organizam.

Jogurt je sjajna namirnica bogata kalcijumom i dobrim bakterijama koje nam pomažu da uravnotežimo našu ishranu, deluju pozitivno na naš metabolizam i pomažu i olakšavaju određene fiziološke procese.

Da li ste znali da šolja jogurta pomaže u jačanju zubne gleđi, ubrzava opravak mišića, smanjuje rizik od visokog pritiska ali i zahvaljujući bakteriji acrobacillus rhamnosus značajno umanjuje simptome stresa, anksioznosti i promećaja uzrokovanih depresijom. Osim ovoga, navešćemo još nekoliko činjenica koje idu u prilog tome koliko je jogrut zdrav napitak:

1. Jogurt je saveznik u vežbanju

Jogurt je sjajan izvor proteina, a verzija jogurta poznata kao grčki jogurt ima visok procenat proteina i zato se preporučuje redovna konzumacija istog nakon treninga. Osim toga, pomaže i u oprovaku mišića i njihovoj izgradnji.

2. Jogurt je dobar saveznik za lepši osmeh

Jogurt je namirnica koja je odličan izbor za zube. Njegova tajna je u tome da on jača zubnu gleđ i smanjuje karijes, ali i ublažava loš zadah eliminišući loše bakterije iz usta.

3. Saveznik je u borbi protiv prehlade

Probiotsko dejstvo jogurta utiče na regulisanje probave i jačanje imuniteta organizma, stvarajući dobru odrbanu od potencijalne prehlade.

Jogurtom protiv alergija?