filteri close
Objavljeno: 28.12.2019. Image source: Pixabay/Hebi B.
300x600

Supstanca koja je bila na lošem glasu ima svoje prednosti u borbi protiv ćelija raka

Saharin se često koristi kao metafora za nešto što nema prave pozitivne emocije, već ih glumi. I to je još dobra reputacija u odnosu na onu koju je imao do skora.

Naime, sedamdesetih godina prošlog veka, ovaj veštački zaslađivač dospeo je na loš glas pošto se pokazalo da njegovo konzumiranje u većim količinama izaziva rak kod laboratorijskih pacova.

Kasnija istraživanja pokazala su da to nije tačno, odnosno da jeste tačno, ali da nije relevantno za ljude. Sada, u potpunom preokretu stvari, nove studije ukazuju na to da saharin može u stvari da ubija ćelije ljudskog raka.

Zvuči logično i prirodno: umetnost umanjuje rizik od smrti

Istraživači su u studiji objavljenoj u Žurnalu medicinske hemije prijavili da su napravili derivate saharina koji pokazuju unapređenu aktivnost protiv da enzima povezana sa tumorom.

Saharin je najstariji veštački zaslađivač i on je 450 puta slađi od šećera. Naučnici su nedavno pokazali da se supstanca vezuje za, a onda i inhibira enzim zvani karbonantna dehidrataza (CA) IX, koji pomaže ćelijama raka da prežive u kiselim mikrookruženjima sa malo kiseonika mnogih tumora.

Suprotno tome, zdrave ćelije proitvode enzim zvani CA I i II. Saharin i još jedan veštački zaslađivač, acesulfame K mogu da se selektivno vežu za CA IX umesto CA I i II, što ih čini mogućim lekovima za kancer sa minimalnim nuspojavama.

Upozorenje lekara: NE UZIMAJTE suplemente tokom hemoterapije!

Ova tim probao je da napravi verziju veštačkog zaslađivača koji je još potentniji u selektivnoj inhibiciji CA IX, ali i CA XII, enzim koji je takođe povezan sa tumorom.

Tim je napravio i sintetizovao seriju od 20 jedinjenja koja su kombinovala strukture saharina i acesulfamea K, a dodali su i razne hemijske grupe na posebne lokacije.

Male doze ASPIRINA mogu smanjiti rizik od karcinoma, tvrde stručnjaci

Neka od ovih jedinjenja pokazuju bolji potencijal i selektivnost naspram CA IX i XII od originalnih zaslađivača. Osim toga, neka su ubijala ćelije raka pluća, prostate ili debelog creva odgajane u laboratoriji, ali su bila bezopasna za normalne ćelije.

Ovi nalazi pokazuju indiciju da bi rasprostranjeni zaslađivači mogli biti obećavajući napredak u razvoju novih lekova protiv raka, naveo je istraživački tim.