filteri close
Objavljeno: 18.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Niko ne uživa u tome da se razboli, a još manje uživaju u povraćanju. Ali, nažalost, to se dešava s vremena na vreme. A kada dođe do toga, važno je znati da povraćanje nije teško samo za stomak, već  i za usta.

Kada povraćate, kiselina koja se nalazi u vašem stomaku prenosi se u vaša usta i na vaše zube i desni. Sadržaj vašeg želuca se sastoji od jedinjenja kao što su hlorovodonična kiselina, natrijum hlorid i kalijum hlorid, što može biti loša vest za vaše zube. Nizak pH nivo želudačne kiseline, koji je oko 2,0 ili ispod, znači da je sadržaj veoma kiseo. Poređenja radi, normalan pH u ustima je 7,0, a prag za eroziju gleđi počinje od 5,5. Što su vaši zubi izloženi većoj kiselini iz stomaka, to će gleđ početi da se troši. 

Nemojte odmah da perete zube pastom

Kada povratite, prvi impuls može biti da operete zube. To je impuls kome treba da se oduprete. S obzirom na slabljenje koje želudačna kiselina ima na gleđ, pranje zuba odmah nakon povraćanja može dovesti do daljeg oštećenja zubne gleđi. Umesto toga, isperite usta vodom, što će ukloniti kiseline i sprečiti propadanje zuba i desni. 

Najbolji prirodni lek protiv karijesa!

Pored ispiranja vodom, preporučuje i rastvor napravljen od vode i sode bikarbone. Soda bikarbona će suprotstaviti visokoj kiselost želudačne kiseline. Kada jednom isperete ovim rastvorom, opasnost za vaše zube od kiseline bi trebalo da bude mnogo manja.

Zaštititesvoje zube i usta

Pored vaših zuba, želučana kiselina može imati negativan uticaj na vaša usta u celini. Višak želudačne kiseline može izazvati oticanje pljuvačnih žlezda. Pljuvačne žlezde rade na zaštiti vaših zuba i održavanju vlage u ustima tako što proizvode pljuvačku.

Prirodni osveživači daha

Ako često povraćate, možete se suočiti i sa karijesom, crvenilom usta i jezika, suvim ustima i hroničnim bolovima u grlu. Prekomerna želudačna kiselina u ustima može oštetiti desni i unutrašnjost grla, kao i izazvati rane u ustima. Ako često povraćate, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom da pokušate da otkrijete uzrok.