filteri close
Objavljeno: 08.11.2020. Image source: acekreations/pixabay
300x600

Ako niste sigurni da li pijete previše kafe, ovo je jedan od pokazatelja

Ako u vašoj kuhinji jedna šoljica kafe ima tendenciju da se pretvori u tri ili četiri, velika je verovatnoća da vam je kofeinska navika izmakla kontroli. Kako to možete sa sigurnošću da utvrdite?

Istraživači sa Univerziteta Portsmut iz Velike Britanije otkrili su da postoji jedan način da otkrijete da li ste počeli previše da konzumirate kofeina, a  jedino što je potrebno je da se usredsredite na njegov miris, piše Best Life.

Oni koji (umereno) piju kafu imaju zdravije arterije

Tim je utvrđivao razlike u načinu na koji ljudi reaguju na miris kafe u zavisnosti od toga da li su ili nisu veliki potrošači kafe.

Na kraju su otkrili da su veliki ljubitelji kafe daleko osetljiviji i mogu da osete njen miris čak i u najslabijem kofeinskom napitku.

"Otkrili smo da što je veća upotreba kofeina, to je brže osoba prepoznala miris kafe", objasnio je dr. Lorenco Staford, stručnjak za mirise i koautor studije.

Da li je turska (domaća) kafa dobra za zdravlje? Kada se zaista pije?

Dr Staford i njegov tim takođe su otkrili da osobe koje imaju jaku želju za kafom imaju i finije prilagođenu sposobnost otkrivanja kofeina.

"Veći korisnici kofeina uspeli su otkriju miris razređene hemikalije za kafu u mnogo nižim koncentracijama", rekao je dr Staford i dodao:

"Ta sposobnost se povećavala sa njihovom žudnjom. Dakle, što su više želeli kofein, to su lakše mogli da osete njegov miris".

Ako ne možete da se probudite bez kafe, evo kada je najbolje da je popijete

Njihova otkrića bila su u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su utvrdile da razne količine tragova različitih supstanci mogu da  izazovu žudnju kod zavisnika.

Dakle, kada sledeći put osetite miris kafe iz udaljenog kafića, trebalo bi da se zapitate da li je vaša kofeinska navika otišla predaleko.