filteri close
Objavljeno: 27.05.2022. Image source: Foto: Pexel/Kampus Production

banner-sidebar

Važno je zapamtiti da ako i dalje osećate upalu mišića nakon novog ili intenzivnijeg vežbanja,trebali biste da preskočite trening da biste svom telu dali dovoljno vremena da se odmori i oporavi. Evo i kako da prepoznate taj trenutak.

Trebalo bi da sebi date najmanje jedan dan odmora nedeljno. Međutim, to ne znači da morate da ostanete potpuno neaktivni. Ako ne možete da se naterate da se potpuno odmarate na jedan dan, onda barem učinite svoj oporavak umereno aktivnim. Neke uobičajene vežbe oporavka uključuju plivanje, šetnju, laganu igru tenisa i vožnju bicikla. Ali kako tačno možete reći da li su vam mišići previše previše upaljeni da biste vežbali?

Verovali ili ne, najvažnija stvar koju možete da uradite je da slušate svoje telo. Iako je sasvim u redu da vežbate dok osećate blagu do umerenu bol, postoji nešto kao što je previše bolno da biste nastavili. Ako nađete u situaciji da posežete za lekovima protiv bolova, apsolutno bi trebalo da se odmorite dan ili dva. Drugi način da saznate da li su vam mišići previše upaljeni da biste vežbali je da li vam je teško da ustanete, sednete ili ustanete iz kreveta ujutru.

8 najboljih treninga za sagorevanje kalorija u 2022

Vaši mišići moraju biti u stanju da pravilno funkcionišu kako bi imali siguran i efikasan trening. Ako vam je preteško ili previše bolno da koristite stepenice, ili se i dalje osećate ukočeno i bolno čak i nakon što počnete da hodate okolo, ovo je znak da vam telo govori da usporite i date sebi pauzu. 

Ako su vam udovi otečeni ili bolni nakon tri ili četiri dana, trebalo bi da date vremena da se odmorite i oporavite. Otečeni udovi su znak povrede, a ako ih prati tamna mokraća, onda treba da se obratite lekaru. Previše bolova nakon nekoliko dana od treninga može takođe zahtevati lekarsku pomoć. Takođe bi trebalo da se obratite lekaru ako izgubite pokretljivost u zglobu.