filteri close
Objavljeno: 05.01.2020. Image source: Unsplash/Bruno Aguirre
300x600

Naravno da nema zamene za zdrav san, ali ako se nađete u situaciji da ga nemate dovoljno, možda vam ovo pomogne

Desi nam se svima nekad neprospavana noć. U mladosti zbog izlazaka i druženja, malo kasnije zbog beba, nekad se desi i da se posao nagomila, nekad smo u putu, a nekad prosto imamo nesanicu.

Ali, šta se dešava sa našim telom posle neprospavane noći? Život ne čeka i često moramo na posao, moramo da budemo aktivni, produktivni, ali i da izgledamo pristojno.

Magazin Men's Health nam je doneo lep vodič šta se dešava sa telom posle neprospavane noći i kako možemo da olakšamo sebi dan posle. I? Šta kažu?

Da li pravilno spavate?

IZGLED

Nedavno sprovedena studija objavljena na sajtu "Britanskog medicinskog žurnala" otkrila je da ljudi koji ne spavaju dovoljno nisu naročito privlačni, uz to što nisu ni potpuno zdravi. Dakle, san jeste neophodan za lepotu.

Reč je o tome da se koža oslobađa toksina tokom noći lučenjem kroz znojne žlezde. Ako ne obavi ovu vitalnu funkciju, koža će postati bleda, neelastična i bezizrazna.

Rešenje:

To se može popraviti na jednostavan način – tretiranjem kože pilingom, što će se pozitivno odraziti na mikro cirkulaciju i pomoći koži da lakše dođe do preko potrebniog kiseonika i hranljivih materija. Osim toga, možete na deo lica oko očiju naneti kremu koja je napravljena upravo u tu svrhu. Tako će se koža osvežiti i postati vitalnija.

Nervozni ste i neraspoloženi ako se ne naspavate? Ne brinite, nije do vas

ENERGIČNOST

Telo je napravljeno da funkcioniše određenim ritmom. Ako se njegove navike poremete, nastaje nered – nivo šećera u krvi, holesterol i puls su pogođeni, a svi neurotransmiteri blokiraju ostale radnje i zanima ih samo jedno: "Gde da prilegnem?".

Rešenje:

Iako je svaki vid pomeranja nešto što vam se, nakon neprospavane noći, uopšte ne dopada, poželjno je posvetiti se laganim kardio vežbama. Vežbanje podstiče lučenje adrenalina, što nas čini energičnijima. Umijte se hladnom vodom i džogirajte makar pet minuta. Takođe, ako je vedar dan, gledajte u nebo, jer plava boja aktivira fotoreceptore u oku. To dalje izaziva biohemijske reakcije koje smanjuju stvaranje melatonina, hormona zaduženog za potrebu za snom.

Budite se s bolovima u vratu? Rešenje može biti vrlo prosto

KREATIVNOST

Zbog čega provedemo trećinu života u nesvesnom stanju je jedna od najvećih misterija: zašto je evolucija razvila spavanje? Novija studija objavljena u časopisu "Aktuelni pravci u psihologiji" otkrila je, međutim, da mozak i tokom sna radi veoma vredno. Uz to što organizuje sećanja, mozak ih konfiguriše  i omogućava novu perspektivu. Upravo zato nedostatak sna vodi ka smanjenju inspiracije narednog dana.

Zdravo je i korisno dremnuti u toku dana

Rešenje:

Nažalost, jedini način da podstaknete kreativnost jeste da odmorite. Kofein i kraća dremka mogu biti veoma korisna kombinacija. Čak i u kancelariji možete, za vreme pauze, sesti u udobnu stolicu, i podesiti alarm da vas probudi za 15 minuta. Pre toga popijte kafu, a budući da svaki stimulans počinje da deluje nakon oko 20 – velika je verovatnoća da ćete biti uspešni. To vas neće potpuno razbuditi, ali će vas osposobiti da privedete radni dan kraju.

Izvor: Men's Health