filteri close
Objavljeno: 30.11.2019. Image source: Anemone123/Pixabay
300x600

Nova studija, objavljena u čopisu Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, opisuje koliki su izgledi da deca koja su zlostavljana u budućnosti sačuvaju svoje mentalno zdravlje. 

Istraživači su proučavali slučajeve 651 preživele žrtve seksualnog zlostavljanja u detinjstvu u Kanadi, kako bi identifikovali faktore koji utiču na kriterijume mentalnog zdravlja.

Prema rečima istraživača, čak 2 od 3 osobe koje su u detinjstvu preživele seksualno zlostavljanje u zrelijim godinama imale su dobro mentalno zdravlje. 

Sa druge strane, kao najveći ometajući faktor oporavka u ovakvim slučajevima navode se: socijalna izolacija, hronični bol, zloupotreba supstanci, kao i depresija.

9 načina borbe protiv depresije

Čak dve trećine žrtava seksualnog zlostavljanja u detinjstvu, u kasnijem životu pokazalo je znake dobrog mentalnog zdravlja, opisujući u okviru istraživanja da žive srećnim i zadovoljnim životom, da imaju visok nivo socijalnog i psihološkog blagostanja, i da žive bez suicidnih misli, kao i bez zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Autori studije ističu da rezultati kompletnog mentalnog zdravlja među žrtvama seksualnog zlostavljanja jesu bolji od očekivanih, ali da su i dalje značajno niži od rezultata mentalnog zdravlja u opštoj populaciji (77%).

Žrtve zlostavljanja koje su preživele depresiju u bilo kom trenutku svog života imale su znatno manju verovatnoću da sačuvaju zadovoljavajuće mentalno zdravlje, što ponovo ukazuje na važnost tretmana mentalnog zdravlja za ovu grupu osoba.

Nalaženje osobe od poverenja je drugi najjači pojedinačni faktor koji gotovo sedmostruko utiče na mentalno zdravlje žrtve.

Dve trećine roditelja ne ume da prepozna depresiju kod dece

Takođe, žrtve zlostavljanja koje su trpele neki oblik hroničnog bola, imale su čak 50% manje izgleda da će u budućnosti biti u potpunosti mentalno zdrave.

Ovo istraživanje ukazalo je na važnost promene pristupa i perspektive pomoći deci koja su bila žrtve seksualnog zlostavljanja. 

Umesto fokusiranja samo na pogubne posledice, trebalo bi podjednaku pažnju posvetiti pružanju dobrobiti u odnosu na faktore značajne za oporavak (prevenciju depresije, identifikovanje i kontrolu bola, pružanje podrške i poverenja...), kako bi se osoba ojačala i poboljšalo njeno mentalno zdravlje u budućnosti.