filteri close
Objavljeno: 04.01.2022. Image source: Pixabay/Engin Akyurt
300x600

Ovo su najbolji saveti

Ispijanje velike količine kafe ili kupovina suplemenata za dobijanje više energije ne funkcioniše uvek kada želite da budete budniji tokom dana.

Najbolje je da ostanete puni energije na najprirodniji način.

Postoji mnogo zdravih načina da se stimulišete kada se osećate umorno – čak i najmanja promena u svakodnevnoj rutini može da doprinese tome da se osećate bolje.

Kako se oporaviti od proslave Nove godine? Polako, ali sigurno

Odmorite se

Za neke ljude, dremanje je korisno za poboljšanje budnosti i performansi. Kratko popodnevno dremanje od 20 do 30 minuta može da vam pomogne da "napunite baterije", preciznije, radi se o 26-minutnom dremanju.

Koliko god primamljivo bilo, ne bi trebalo da preterujte sa dremanjem jer to može da dovede do problema sa spavanjem tokom noći. To može da dovede do manjka energije tokom narednog dana.

Ograničite unos kofeina

Iako je poznato da vam kofein daje više energije, važno je ograničiti količinu koju unosite tokom dana jer može dovesti do toga da imate manje energije kada dejstvo prestane. Možda se osećate kao da ste zavisni od toga da biste ostali aktivni, a zavisnost nikada nije dobra.

Pored toga, to može da poveća vaš stres i učini da se osećate anksiozno. Optimalna količina kofeina koju bi trebalo da unesete je do 400 miligrama.

6 razloga da odmah uvrstite bundevu u svoj jelovnik

Vežbajte, najbolje na otvorenom

Vežbanje na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru, poboljšava energiju, smanjuje nivo stresa i povećava budnost. Takođe ima opšti dobar uticaj na vaše emocije, poput smanjenja ljutnje.

Iako postoje mnoge prednosti vežbanja napolju, postoje neke mere predostrožnosti kao što su nivoi zagađenja, pa bi trebalo izbegavati vežbanje napolju kada je nivo zagađenja visok. To može da bude mnogo štetnije zbog astme i alergija.

Nemojte misliti  da je trčanje na traci tako loše,  ono vam zapravo pomaže da imate kontrolu i motiviše vas, tako da se osećate srećnije i bolje.

Šta da jedete kada se osećate otečeno?

Jedite više proteina

Konzumiranje proteina podiže nivoe energije i igra važnu ulogu u prenošenju kiseonika kroz telo u krvotoku. Najbolje je da izbegavate slatkiše i ugljene hidrate kada želite nešto da jedete,  iako vas u tom trenutku mogu zadovoljiti.

Umesto toga, pokušajte da konzumirate hranu koja sadrži proteine i masti kao što su povrće, grčki jogurt sa voćem, puter od kikirikija ili zdrave krekere da biste povećali nivo energije.

Ostanite hidrirani

Da biste ostali puni energije  hidratacija je veoma važna, jer vaš um snažno utiče na vaš status hidratacije. Čak i minimalna dehidracija može da smanji pojedine funkcije mozga. Može da smanji  vaše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju i poveća glavobolju i umor.