filteri close
Objavljeno: 27.09.2022. Image source: Foto: Pexels/MART PRODUCTION
300x600

Ako ste ikada iskusili iznenadno stezanje u grudima i imali problema sa disanjem, možda ste se zapitali da li imate napad astme ili napad panike. 

Njihovi simptomi su slični, a ako imate astmu, možda će biti teško razlikovati da li se vaši simptomi pogoršavaju u napad ili su poteškoće sa disanjem povezane sa anksioznošću.

Kod onih koji imaju astmu, disajni putevi u plućima postaju otečeni i uski. Ovu upalu mogu izazvati alergeni poput buđi ili peruti kućnih ljubimaca. Ona takođe može biti izazvana fizičkom aktivnošću, promenom vremena i respiratornom infekcijom.

Kako hladno vreme utiče na astmu?

Tokom astmatičnog napada, mišići oko disajnih puteva se stežu i proizvodi se više sluzi, što čini disajne puteve još više suženim. Ovo može izazvati pisak pri disanju, otežano disanje, kašalj i bol u grudima. Ako se reaguje dovoljno brzo, napad astme se može lečiti kod kuće lekovima. Ako se simptomi ne popravljaju uz lekove, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru. Česti napadi mogu uticati na kvalitet vašeg života, povećati verovatnoću odlaska u hitnu pomoć, pa čak i završiti smrću.

Sličnosti i razlike

Napad panike ima neke sličnosti sa napadom astme, ali je veoma različito stanje. To je intenzivan napad anksioznosti koji se javlja brzo i često bez upozorenja. Ne dolazi sa piskanjem ili kašljem, ali može izazvati hiperventilaciju, vrtoglavicu, ubrzan rad srca i osećaj kao da gubite kontrolu.

Teško je napraviti razliku između astmatičnog napada i napada panike jer imaju neke sličnosti. Oba mogu izazvati stezanje u grudima i probleme sa disanjem. Astmatični napad može biti fatalan, međutim, ne možete umreti od napada panike.

8 načina pomoći kod napada panike - samo staloženo

Da stvari budu zbunjujuće, jake emocije poput stresa mogu zapravo izazvati simptome astme. Prema studiji iz 2004. godine, astmatičari imaju četiri puta više šansi da dožive česte napade panike. Ovo je delimično zato što može biti teško uočiti razliku kada dođe do napada astme. 

Rad sa svojim lekarom na izradi planova za sprečavanje i lečenje napada astme i napada panike može pomoći u smanjenju rizika.