filteri close
Objavljeno: 31.03.2024. Image source: Pixabay/joannawielgosz
300x600

Koji su simptomi nedostatka kalcijuma?

Kalcijum je mineral koji je ključan za zdravlje kostiju i zuba, ali takođe igra važnu ulogu u mišićnoj funkciji, nervnom prenosu, koagulaciji krvi i drugim biološkim procesima u organizmu. Evo nekoliko ključnih uloga kalcijuma u organizmu:

  1. Zdravlje kostiju i zuba: Kalcijum je osnovni gradivni blok kostiju i zuba. Redovno unošenje dovoljnih količina kalcijuma pomaže u održavanju njihove snage i gustine.
  2. Mišićna funkcija: Kalcijum je neophodan za kontrakciju mišića. Kada nervni impuls stimuliše mišić, kalcijum se oslobađa i omogućava mišićima da se skrate i obave svoju funkciju.
  3. Nervni prenos: Kalcijum je ključan za oslobađanje neurotransmitera, hemijskih supstanci koje omogućavaju komunikaciju između nervnih ćelija.
  4. Koagulacija krvi: Kalcijum je neophodan za proces koagulacije krvi, što je bitno za zaustavljanje krvarenja nakon povrede.

Kako da znate da li su vam mišići previše upaljeni da biste vežbali?

Nedostatak kalcijuma može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Simptomi nedostatka kalcijuma mogu uključivati:

  1. Slabost kostiju: Nedostatak kalcijuma može dovesti do smanjenja gustine kostiju, što povećava rizik od osteoporoze i lomova kostiju.
  2. Grčevi mišića: Nedostatak kalcijuma može izazvati grčeve mišića, naročito u mišićima nogu.
  3. Ubrzani srčani ritam: Kalcijum je bitan za normalnu funkciju srca, pa nedostatak može dovesti do nepravilnog rada srca ili ubrzanog srčanog ritma.
  4. Problemi sa zubima: Nedostatak kalcijuma može uticati na zdravlje zuba, uključujući povećani rizik od karijesa i gubitka zuba.

*Da bi se održala optimalna razina kalcijuma u organizmu, važno je konzumirati hranu bogatu ovim mineralom. 

Neki od izvora kalcijuma u ishrani uključuju mlečne proizvode poput mleka, jogurta i sira, lisnato zeleno povrće poput kelja i brokolija, ribu poput lososa i sardina, orahe, semenke, tofu i obogaćene namirnice kao što su pomorandže ili žitarice. 

Uzimanje dodataka kalcijuma, takođe, može biti korisno ako unos preko hrane nije dovoljan, ali treba biti oprezan s prekomernim unosom kako bi se izbegli mogući negativni efekti.

Zašto je BROKOLI toliko važan u ishrani?