filteri close
Objavljeno: 22.01.2021. Image source: pexels/Edward Jenner
300x600

Za sada je sve još na životinjskom testiranju, ali smo malo bliže

Kineski naučnici rade na razvoju nove genske metode zahvaljujući kojoj su uspeli da odlože neke efekte starenja na laboratorijskim miševima i produže im životni vek.

To otkriće bi jednog dana moglo doprineti sličnoj primeni na ljudima. 

Metoda, detaljno opisana u radu objavljenom u stručnome časopisu "Science Translational Medicine" početkom januara, temelji se na deaktivaciji gena nazvanog "kat7" koji naučnici smatraju ključnim faktorom za starenje ćelija.

Zabrinjavajući podaci stižu o našem zdravlju, koje je sve samo ne dobro

Pritom su koristili specifičnu terapiju i u tome su prvi u svetu, rekla je jedna od supervizorki projekta, profesorka Kju Jing, specijalista za proces starenja i regenerativnu medicinu na Institutu za zoologiju Kineske akademije nauka (CAS). 

"Nakon šest do osam meseci primetili smo poboljšanje u izgledu miševa i vitalnije kretanje, a najvažnije je da smo uspeli da produžimo životni vek za oko 25 odsto", rekla je Kju. 

Tim biologa sa različitih odeljenja CAS-a koristio je metodu CRISPR/Cas9 nastojeći da prouče na hiljade gena i pronađu one koji su bili posebno snažni pokretači senescencije, što je termin koji se koristi za opis ćelijskog starenja. 

Ne dozvolite da vas zablude i mitovi uplaše! Nema razloga za strah od starosti

Uspeli su da identifikuju 100 gena od njih oko 10.000, a "kat7" je bio najefikasniji kada je u pitanju posebno snažan uticaj na starenje ćelija, rekla je Kju. 

"Kat7" je jedan od više desetina hiljada gena koji se nalaze u ćelijama svih sisara. Kineski istraživači su ga deaktivirali u jetri miševa metodom koja se naziva lentiviralni vektor. 

"Uspeli smo da testiramo funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, u mezenhimskim progenitornim ćelijama, u ljudskim ćelijama jetre i u ćelijama jetre miševa. Ni u jednoj od njih nismo otkrili nikakvu toksičnost. Kod miševa nismo otkrili nikakve nuspojave. Uprkos tome, moramo priznati da je metoda daleko od toga da se može primenjivati u ispitivanjima na ljudima", rekla je Kju. 

5 načina na koji "miniramo" sami sebe (i kako da prestanemo to da radimo)

"Bez sumnje, i dalje moramo da testiramo funkciju gena "kat7″ i u ostalim ljudskim ćelijskim tipovima i u ostalim organima miševa, kao i među drugim životinjama pre nego što primenimo ovu strategiju u sklopu istraživanja starenja ljudi. Nadamo se da nam je idući korak testiranje ove metode na primatima, ali i za to nam treba mnogo više istraživanja", rekla je Kju. 

"U svakom slučaju, nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo način da u doglednoj budućnosti odložimo starenje čak i za vrlo mali procenat", rekla je naučnica.