filteri close
Objavljeno: 05.01.2021. Image source: Pixabay/icsilviu
300x600

Sve više gojaznih, svaki treći puši, retko ko ide kod zubara...

Visok pritisak, bolovi u leđima, višak kilograma, povišen holesterol - samo su neki od zdravstvenih problema koji muče stanovnike Srbije.

Ove podatke pre nekoliko dana obelodanio je Republički zavod za statistiku Srbije, koji je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvom zdravlja sproveo nacionalno Istraživanje zdravlja stanovništva u 2019. godini.

Ono što je takođe veoma zabrinjavajuće je činjenica da je iza nas teška i turbulentna 2020. godina koju je obeležila borba sa virusom korona, u kojoj smo mnoge stvari baš tome podredili, a kako smo živeli i u vanrednom stanju, pod policijskim časom, sa ograničenim kretanjem, nema nikakve sumnje da će rezultati za 2020. biti još dramatičniji.

VAKCINACIJA: Jednostavan, bezbedan i efikasan način da se zaštitite od virusa

Najučestalije bolesti:

Pet najučestalijih bolesti ili stanja koja su mučila stanovnike Srbije bili su visok krvni pritisak (31,4%), bol u donjem delu leđa (18,2%), bol u vratnom delu kičme (12,8%), povišen holesterol (11,5%) i koronarna bolest ili angina pektoris (9,4%). Slede šećerna bolest (8,3%) i alergije (7,5%). Znatno veća učestalost navedenih hroničnih bolesti i stanja zabeležena je kod žena, osim kod obolevanja od šećerne bolesti.

"Dve trećine stanovništva smatralo je da je dobrog zdravlja (znatno više u beogradskom regionu - 72,8%, i u populaciji radno aktivnog stanovništva - 76,6%), dok je svaki deseti stanovnik ocenio svoje zdravlje kao loše (znatno više u populaciji starosti 65 i više godina - 27,4%, i u regionu južne i istočne Srbije - 13,5%). Muškarci su imali pozitivniju sliku o svom zdravlju u odnosu na žene: 71,3% muškaraca ocenilo je svoje zdravstveno stanje kao dobro, a to je učinilo 62,1% žena", stoji u ovom istraživanju.

Tetka je važan deo života svakog deteta, evo i zašto

Sve više gojaznih

Na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase, u Srbiji je 2019. godine bilo 40,4% normalno uhranjenog stanovništva, dok je nešto više od polovine (57,2%) bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno (36,4%) i gojazno (20,8%).

Probleme sa kilogramima posebno su imali muškarci - 21,7 odsto gojaznih i 43,5 odsto predgojaznih, odnosno skoro svaki drugi pripadnik jačeg pola! Na drugoj strani, u Srbiji je registrovano i 2,4 odsto podhranjenih.

PARTNERSKI ODNOSI: Evo kako da pokažete vam je stalo na 6 načina

Svaki treći puši

Istraživanje je pokazalo i da je rasprostranjenost navike pušenja (svakodnevno ili povremeno) u populaciji starosti 15 i više godina iznosila 31,9% u 2019. godini.

"Svakodnevno je pušio svaki četvrti stanovnik Srbije (27,1%). Kao i do sada, veći procenat pušača je zabeležen kod muškaraca (33,9%) nego kod žena (30%). U populaciji mladih starosti 15-19 godina svaki sedmi (14,4%) izjavio je da konzumira neki od duvanskih proizvoda", stoji u izveštaju.

Da li ste i vi možda alergični na - hladnoću?

Mnogi na bolovanju

Problemi sa zdravljem dovodili su i do odsustvovanja sa posla. A statistika govori da je zbog ličnih zdravstvenih problema sa posla odsustvovalo svako šesto zaposleno lice (16,4%), a prosečno odsustvovanje iznosilo je 37 dana. Znatno češće su sa posla zbog zdravstvenih problema odsustvovale žene (19,6%) i stanovnici beogradskog regiona (19,1%).

Na drugoj strani, manje odsustva bilo je u Vojvodini (16,8 odsto), Šumadiji i zapadnoj Srbiji (15,4 odsto), a posebno južnoj i istočnoj Srbiji (13,5 odsto).

Povišen krvni pritisak ubrzava slabljenje kognitivnih funkcija

Izabrani lekari

Izabranog lekara opšte medicine ili pedijatra u državnoj zdravstvenoj ustanovi imalo je 90,6% stanovnika, dok 5,6% navodi da ima izabranog lekara u privatnoj praksi. Zabrinjava podatak da svaki osmi stanovnik (11,8%) u regionu južne i istočne Srbije navodi da nema izabranog lekara u državnoj zdravstvenoj ustanovi. Nešto manje od dve trećine stanovništva (64,9%) posetilo je lekara opšte medicine ili pedijatra u godini koja je prethodila istraživanju, dok je 41,3% posetilo lekara specijalistu.

Mnoge žene veruju da samo muškarci umiru od infarkta. Pogrešno i opasno

Kod zubara manje od 40 odsto

U 2019. godini, manje od trećine stanovnika (28,5%) imalo je izabranog stomatologa. Šest puta više njih radije je izabralo stomatologa u privatnoj praksi (86,2%) nego u državnoj zdravstvenoj ustanovi (13,8%). Tek svaki treći stanovnik Srbije (39,4%) posetio je izabranog stomatologa u godini koja je prethodila istraživanju.

Konačno, prema rezultatima ovog detaljnog godišnjeg istraživanja, svaka treća žena (34,6%) izjavila je da je u toku života obavila mamografski pregled dojki. U ciljnoj populaciji za rano otkrivanje raka dojke (50-69 godina) mamografski pregled u poslednje dve godine uradilo je 30,1% žena. Posmatrano po regionima, najveći obuhvat žena ovim pregledom zabeležen je u Vojvodini (35,5%).

10 namirnica koje više i od šminke pomažu da vaša koža zablista

U Beogradu 40 odsto kod privatnika

Više od 40 odsto stanovnika beogradske regije koristilo je usluge privatnih lekara radi dijagnostike i/ili lečenja, dok je na nivou cele Srbije taj broj 27,7 odsto.

U Vojvodini je kod privatnog lekara išlo 29,8 odsto anketiranih, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 21,3%, a u južnoj i istočnoj Srbiji 19,4%.

Poređenje sa Evropskom unijom

Istraživanje je sprovedeno prema metodologiji Evropske ankete o zdravlju, što će omogućiti uporedivost pokazatelja zdravlja stanovništva Srbije sa pokazateljima u zemljama Evropske unije.

Podaci su dobijeni anketiranjem 14.643 ispitanika (13.178 starosti 15 i više godina i 1.465 dece uzrasta 5‒14 godina) u 5.114 domaćinstava.

Konačni rezultati biće objavljeni u aprilu 2021.

Izvor: Medik, Blic