filteri close
Objavljeno: 03.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/chermitove
300x600

Ovih šest malih promena u odnosu mogu imati veliki uticaj na vašu vezu.

Vi i vaš partner većinu vremena prilično dobro slažete, raspravljajući se relativno retko i onda samo oko trivijalnih stvari. Živeći tako svoju svakodnevnu rutinu, retko postavljate pitanje da li bi stvari mogle biti bolje od tota. Međutim, takav odnos zapravo može imati i svojih loših strana. Prošlo je mnogo vremena otkako ste postavili pitanje da li biste mogli da budete prijatniji prema partneru, a zauzvrat, čini se da ni vaš partner  ne pokazuje nameru da menja svoje navike.

Niko od vas ne motiviše jedno drugo da napredujete, niti tražite načine da proširite svoja osećanja jedno prema drugom. Zapravo, koliko god je to moguće, klonite se onih situacija za koje znate da mogu podstaći razdor koji želite da izbegnete. Koliko god vam bilo mrsko to priznati, moguće je da je jednom od vas dvoje ili oboma dosadno u takvom odnosu.

Veza kod partneri koji su motivisani  da izbegnu ili umanje sukobe zaista može izgubiti vitalnost.

8 znakova da vi ili vaš partner imate slabu emocionalnu inteligenciju

Kad se potrudite da budete ljubazni prema partneru, onda činite više od toga da budete samo ljubazni. Takođe, poručujete partneru da imate na umu njegovo dobro, što je snažan signal da vam je stalo do druge strane. Štaviše, oboje ćete doživeti pozitivne emocionalne koristi. Obe strane uključene u ove interakcije imaju tendenciju da dožive poboljšane afektivne i relacione ishode bez obzira koju ulogu imaju.

Koristeći podatke od mladih parova, prosečne starosti 27 godina, iz zajednice koji su uključeni u dugoročne heteroseksualne veze, autori UNC studije su testirali hipotezu o pozitivnoj interakciji među partnerima u kontekstu laboratorijskog i svakodnevnog života.

U prve dve studije, istraživački tim zatražio je od učesnika da se uključe u zadatak interakcije zahvalnosti koji je podrazumevao podsećanje na određenu pozitivnu stvar koju su njihovi partneri učinili za njih. 

Šta je partnersko savetovanje i kada se treba odlučiti na njega?

U trećoj verziji zadatka iz stvarnog života, učesnici su dobili uputstva za deljenje nedavnog pozitivnog događaja koji nije direktno uključivao partnera, na primer pri dobijanju dobrih vesti lične prirode. Primer deljenja takvog događaja „kapitalizacije“ mogao bi biti pozitivna ocena supervizora. Parovi su takođe popunili 14 dnevnih anketa u kojima su napisali kratak opis događaja koji se dogodio ranije tokom dana. Istraživački tim je potom te događaje kodirao prema stepenu u kojem su predstavljali zahvalnost.

Ključni nalazi iz sve tri studije su pokazali da su partneri viši motivnisaniji za pristup zaista iskusili više pozitivnih emocija povezanih sa pozitivnim relacionim događajima. Ove efekte primetili su njihovi partneri koji su, pak, pokazali i unakrsne efekte pozitivnijih emocionalnih odgovora.

Dokazi iz UNC studije podržavaju važnost gledanja na vaš odnos u smislu jačanja pozitivnog, a ne samo izbegavanja negativnog odnosa. Sa ovom orijentacijom sada možete da povećate verovatnoću da vaši postupci imaju pozitivan uticaj na zadovoljstvo vašeg partnera, čak i ako povećavate sopstvene emocionalne nagrade.

Statistika je jasna: brak je dobar po zdravlje i produžava život

Razmotrite ovih šest gestova koje su autori studija zabeležili a koja su imala posebno blagotvorne efekte na partnerski odnos:

  1. Odvojite vreme da saslušate brige svog partnera. Obavestite svog partnera da ste otvoreni da čujete šta ga muči, čak i ako je to nešto što vam se možda čini previše trivijalno za pominjanje. Možda samo trebate da lepše složite časopise na stočiću, umesto da ih ostavite pomešane u neurednoj gomili.
  2. Podelite aktivnost sa partnerom za kojom niste posebno ludi. Možda se jednostavno ne praktikujete duge šetnje, ali vaš partner to radi svake večeri. Pristanite da se pridružite, čak i ako je to samo dva ili tri puta. Možda čak otkrijete da zapravo uživate i u šetnji i u partnerovom društvu.
  3. Obavestite svog partnera kada vam se dogodi nešto dobro. Iako to može izgledati kao hvalisanje, ovo ponašanje deljenja dobrih vesti pokazuje vašem partneru da cenite mišljenje njegovo/njeno  mišljenje o vama.
  4. Provedite nekoliko minuta težeći naizgled malim stvarima koje bi mogle pomoći vašem partneru. Na primer, neki baš sitni gestovi poput punjenja flaše vode ujutro za partnera koji je žuri na posao.
  5. Pomozite partneru da postigne svoje ciljeve. Uključite se u plan koji će vašeg partnera približiti njegovim ciljevima, a ne udaljiti ga od njih. Ako znate da vaš partner pokušava da smrša, umesto da i dalje služi visokokalorične obroke, odvojite vreme za kupovinu i pripremu zdrave hrane.
  6. Učinite za svog partnera ono što samo vi možete. Ponekad je potrebna vaša stručnost za rešavanje problema vašeg partnera/ke, bilo da je to prišivanje dugmeta na kaputu ili otklanjanje grešake u instalaciji kompjuterskog programu.

Nauka potvrdila: I bol je manji kada nismo sami

Važno je zapamtiti da je deo onoga što doprinosi blagotvornim efektima ovih malih gestova je unošenje pozitivnosti u vašu vezu I vaša sposobnost prenošenja pozitivnih osećanja tokom procesa. Nevoljno pomaganje ili sa manjkom entuzijazma moglo bi da poništi i najbolje napore da se pokaže zahvalnost ili bude od pomoći. 

Da rezimiramo, pronalaženje radosti u najmanjim pozitivnim interakcijama, bilo da dolaze od vas ili druge strane, mogu igrati važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vaše veze, omogućavajući svakom od vas da postigne veće ispunjenje u svakodnevnom životu.