filteri close
Objavljeno: 08.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/WolfBlur
300x600

Nova istraživanja i dalje ukazuju na to da umereno konzumiranje - oko čaše dnevno - nudi nekoliko prednosti.

Bogastvo antioksidansima

Antioksidansi su jedinjenja koja sprečavaju ćelijsko oštećenje izazvano upalom i oksidativnim stresom. Oksidativni stres je stanje uzrokovano neravnotežom između antioksidanasa i nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali, što može oštetiti vaše ćelije. 

Grožđe ima visok nivo polifenola, koji su antioksidansi za koje se pokazalo da smanjuju oksidativni stres i upale. 

Budući da je crno grožđe ima veće prisustva antioksidanasa od belih sorti grožđa, pijenje crnog vina može povećati nivo antioksidansa u krvi u većoj meri od pijenja belog. 

U stvari, jedno dvonedeljno istraživanje na 40 odraslih otkrilo je da konzumiranje 400 ml crnog vina dnevno povećava antioksidativni status. 

Viši antioksidativni status povezan je sa smanjenim rizikom od bolesti. Na primer, pijenje crnog vina povezano je sa smanjenim rizikom od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, koji su povezani sa oksidativnim stresom. 

Može imati antiinflamatorna svojstva

Hronična upala je štetna i može povećati rizik od stanja kao što su bolesti srca, autoimuni poremećaji i određeni karcinomi. Stoga je najbolje sprečiti ovu vrstu upale što je više moguće.

Hronična upala se može smanjiti ishranom, smanjenjem stresa i vežbanjem.

Mnoge namirnice imaju moć smanjenja upale, a smatra se da je vino jedno od njih.

Studije sugerišu da jedinjenje nazvano resveratrol u vinu ima antiinflamatorna svojstva i može imati koristi za zdravlje . 

6 napitaka pred spavanje koji vam mogu pomoći da smršate

Jedna studija na 4.461 odrasloj osobi pokazala je da je umerena konzumacija vina povezana sa smanjenim inflamatornim odgovorom. 

Učesnici u ovoj studiji sami su prijavljivali unos alkohola. Oni koji su konzumirali do 40 ml alkohola dnevno imali su manje upale od onih koji nisu pili.

Štaviše, u studiji koja je obuhvatila 2.900 žena, one koje su svakodnevno konzumirale čašu vina imale su značajno smanjene inflamatorne markere u poređenju sa ženama koje su se uzdržale od alkohola. 

S druge strane, druga istraživanja su otkrila da crveno vino ima manje dramatičan efekat.

Studija na 87 odraslih osoba prosečne starosti 50 godina otkrila je da je pijenje 150 ml crvenog vina dnevno uzrokovalo samo blago smanjenje inflamatornih markera u poređenju sa uzdržavanjem od alkohola. 

Iako istraživanje obećava, potrebno je još studija kako bi se bolje razumele antiinflamatorne prednosti vina.

Može imati koristi za kardiovaskularno zdravlje 

Studije pokazuju da osobe koje konzumiraju umerene količine vina imaju smanjenu stopu srčanih oboljenja. 

Istraživači veruju da visoka koncentracija polifenolskih antioksidanata u crvenom vinu može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i metaboličkih bolesti. 

Neka istraživanja sugerišu da pijenje crnog vina može smanjiti krvni pritisak kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Da li intelektualci piju više?

Ipak, druge studije sugerišu da čaša crnog vina dnevno ne smanjuje krvni pritisak kod ljudi sa normalnim krvnim pritiskom ili kod onih koji već imaju bolesti srca. 

Štaviše, vino može da utiče na lekove koji snižavaju krvni pritisak

Pored toga, prekomerna konzumacija alkohola može imati negativne efekte na zdravlje srca, uključujući povećani krvni pritisak i veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

Da li će umereni unos vina imati koristi za zdravlje srca, treba raspravljati tokom istraživanja u ovoj oblasti.

Druge pogodnosti

Umereno pijenje vina može imati i druge koristi:

• Mentalno zdravlje. Povremena čaša vina može smanjiti rizik od depresije. Međutim, prekomerna količina može imati suprotan efekat, dovodeći vas u veći rizik od ovog stanja.
• Dugovečnost. Studije su otkrile da pijenje umerenih količina vina kao deo zdrave ishrane može da poveća dugovečnost zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata u vinu.
• Zdrave bakterije u crevima. Nedavne studije čak sugerišu da crno vino može da pospeši rast korisnih crevnih bakterija, što može poboljšati markere metaboličkog sindroma kod ljudi sa gojaznošću. 

Od koje sorte vina imamo više koristi?

Mnogi se pitaju o razlikama između crnog i belog vina.

Nažalost, potrebno je više istraživanja o belom vinu, jer se većina studija koje analiziraju blagodati pijenja vina usredsredila na korisna svojstva crnog vina.

Crveno vino je široko priznato po visokoj koncentraciji resveratrola, snažnog antioksidansa koji se nalazi u kožici grožđa.

Zapravo, crveno vino ima do 10 puta više resveratrola od belog vina. 

Potencijalni nedostaci

 Prekomerni unos alkohola može biti štetan. Prekomerno pijenje i konzumiranje velike količine alkohola povezano je sa negativnim zdravstvenim ishodima . 

Konzumacija žestokih alkoholnih pića predstavlja nekoliko zdravstvenih rizika, uključujući povećani rizik od određenih karcinoma, dijabetesa, bolesti srca, bolesti jetre i pankreasa, kao i nenamernih povreda. 

Nedavna analiza studija pokazala je da je optimalni dnevni unos vina 1 čaša (150 ml) za žene i 2 čaše (300 ml) za muškarce. Umerena količina vina povezano je sa zdravstvenim prednostima, dok pijenje više od toga može uticati na vaše zdravlje.

Ostavljanje alkohola može znatno da popravi opštu dobrobit organizma, zdravlje i kvalitet života.

Ako pijete alkohol, činite to umereno, što znači jedno piće za žene i do dva pića za muškarce dnevno.

Imajte na umu da, iako umerena konzumacija vina može doneti nekoliko zdravstvenih koristi, važno je uzeti u obzir vaš ukupan kvalitet ishrane. Nezdrava ishrana može nadmašiti korist pijenja dnevne čaše vina.

Pored toga, određene osobe treba da se uzdrže od alkohola: maloletnici, trudnice i osobe na određenim terapijama.

Da li treba da pijete vino za svoje zdravlje?

Studije su otkrile da je konzumiranje umerenih količina vina zajedno sa uravnoteženom ishranom bogatom voćem i povrćem korisno za vaše zdravlje. 

Iako istraživanja sugerišu da ispijanje čaše vina ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih blagodati, one se takođe mogu dobiti  izdravom ishranom.

Drugim rečima, ako ranije niste pili vino, ne treba da započinjete samo zbog zdravstvenih koristi.

Na primer, zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, vlaknima, mahunarkama, ribom i orašastim plodovima već pruža velike količine antioksidanata i pomaže u sprečavanju bolesti srca.

Važno je zapamtiti da pijenje vina nije zdravo za sve, niti je potrebno. Iste beneficije možete ubrati uživanjem zdrave dijete.