filteri close
Objavljeno: 30.04.2024. Image source: Pixabay/ Veganliftz
300x600

Bez obzira da li pokušavate da smršate, dobijete na težini ili se držite svoje trenutne težine, važno je da znate koliko kalorija treba da jedete svakog dana.

Dnevni unos kalorija je različit za svaku osobu. Zavisi od nekoliko stvari, kao što su vaše godine, pol i nivo aktivnosti. Ljudima koji su aktivniji treba više kalorija nego manje aktivnim ljudima. U starijim godinama potrebno vam je manje kalorija zbog promena u  metabolizmu.

Koliko kalorija treba da jedem dnevno?

Dnevne potrebe za kalorijama se zasnivaju na količini kalorija koje unosite i broju kalorija koje sagorevate svakog dana.

Brojanje kalorija je lako, jer svaka hrana ima procenjeni broj kalorija. Teže je proceniti sagorele kalorije. Ne radi se samo o kalorijama koje sagorevate vežbanjem i svakodnevnim životnim aktivnostima, već i o tome koliko kalorija sagoreva vaše telo za pokretanje vaših telesnih funkcija, kao što su varenje i metabolizam.

Da biste dobili precizniju procenu, trebalo bi da se testirate i utvrdite vaš bazalni metabolizam , tj koliko kalorija vaše telo sagoreva u mirovanju.

Bazalni metabolizam je različit za svaku osobu, u zavisnosti od faktora kao što su: starost, pol, težina i visina. 

U proseku:

-Odrasle žene imaju bazalni metabolizam od 1.400 do 1.500 kalorija dnevno
-Odrasli muškarci imaju bazalni metabolizam od 1.600 do 1.800 kalorija dnevno
*Ovo su samo procene. Važno je napomenuti da količina mišićne mase koju imate snažno utiče na vaš BMR.

Koliko kalorija treba da jedem dnevno da bih održao težinu?

Da biste održali svoju trenutnu težinu, potrebno je da uravnotežite količinu kalorija koje jedete i pijete sa brojem kalorija koje vaše telo koristi svaki dan. Ženama je u proseku potrebno oko 1.600 do 2.400 kalorija dnevno, a muškarcima 2.000 do 3.000 kalorija dnevno - na osnovu starosti i nivoa aktivnosti. Ako shvatite da vam je potrebno 2.000 kalorija dnevno, onda morate da održavate unos kalorija približno jednak tom broju.

Koliko kalorija treba da jedem dnevno da bih izgubio težinu?

Kada unesete više kalorija nego što sagorevate, vaše telo skladišti dodatnu energiju koja mu nije potrebna kao mast. Da biste izgubili težinu, morate stvoriti kalorijski deficit. To znači da treba da unosite manje kalorija nego što sagorevate svaki dan. Na ovaj način, vaše telo će uroniti u vaše zalihe masti da zadovolji vaše energetske potrebe, a vi ćete smršati.

Koliko kalorija treba da jedem dnevno da bih dobio na težini?

Ako je vaš cilj da se ugojite, morate ovo preokrenuti i jesti više kalorija nego što vaše telo sagoreva svaki dan.
U stvarnosti, povećanje i gubitak težine su komplikovaniji od ovih objašnjenja. Pošto sagorevanje kalorija toliko varira, najbolji način da shvatite koliko kalorija vam je potrebno je gledanje rezultata. Ako pokušavate da održite svoju težinu, ali dobijate na težini, onda morate da smanjite unos kalorija ili da povećate sagorevanje kalorija tako što ćete biti aktivniji.

Kalorijski deficit-šta treba znati?


Najčešća pitanja

Šta je kalorija u hrani?

Kalorija je jedinica energije. Meri količinu energije koju hrana daje vašem telu. Sve namirnice imaju kalorije, ali neke imaju više od drugih. Ugljeni hidrati i proteini imaju 4 kalorije po gramu, a masti imaju 9 kalorija po gramu.

Koja hrana ima visok sadržaj kalorija?

Pošto masti imaju 9 kalorija po gramu, masna hrana ima najveći broj kalorija. Ovo uključuje prženu hranu, brzu hranu i grickalice. Maslac od orašastih plodova, sir i masno meso takođe su bogati mastima. Namirnice sa visokim sadržajem šećera, poput slatkiša i peciva, takođe, su bogate kalorijama.

Da li se sve kalorije stvaraju podjednako?

Ne. Neke namirnice nude više hranljivih materija u poređenju sa količinom kalorija koju obezbeđuju. Ove namirnice bogate hranljivim sastojcima uključuju voće i povrće, integralne žitarice, ribu, nemasno meso, orašaste plodove, semenke i pasulj. Prerađena hrana kao što su grickalice, peciva, deserti, slatkiši i brza hrana, obično, imaju malo hranljivih materija i mnogo kalorija.

Smršali ste i pitate se kako da održite željenu težinu. Ovih 5 saveta vam mogu pomoći