filteri close
Objavljeno: 12.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Da biste izgubili težinu, morate da jedete i pijete manje kalorija nego što sagorevate. To se zove kalorijski deficit.

Ako unosite više od kalorija nego što sagorevate, onda nemate kalorijski deficit i nećete izgubiti težinu.

Postoje dva načina da povećate kalorijski deficit: promenite šta i koliko jedete i vežbajte. Većina lekara i nutricionista predlaže kombinaciju oba za zdrav gubitak težine.

Ne postoji najbolji pristup smanjenju kalorija. Generalno, sve dok smanjujete kalorije i održavate minimalnu količinu, izgubićete težinu.

Jedna dokazana metoda je zamena svih napitaka zaslađenih šećerom vodom. Ova jednostavna promena može dovesti do gubitka telesne težine od 2% tokom 6 meseci.

DASH i mediteranska dijeta, takođe, pokazuju uspeh. Ove dve dijete se fokusiraju na ishranu koja sadrži:

-Sveže voće i povrće
-Proteini
-Integralne žitarice
-Orašasti plodovi
-Semenke

Samo budite sigurni da pazite na svoje kalorije. Količine "zdravih" obroka su od presudnog značaja. Manje porcije, takođe, mogu pomoći, uz pažljivo planiranje obroka.

Šta je MIND dijeta?Hrana za mozak koja može pomoći u prevenciji demencije

Registrovani dijetetičar može vam pomoći da otkrijete zdrave načine da upravljate svojim porcijama i smanjite dnevne kalorije.

Vežbanje
Istraživanja pokazuju da samo promene u ishrani lakše podižu vaš kalorijski deficit nego samo vežbanje. Ipak, često dobijate najbolje rezultate u mršavljenju ako kombinujete promene u ishrani sa umerenim do teškim vežbama.

*Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete vežbe, posebno ako imate višak kilograma ili imate neki drugi problem sa zdravljem.

I zapamtite: redovno vežbanje je u velikoj meri u zaštiti vašeg zdravlja čak i ako ne smršate. Sprečava vaše telo da se nagomilava. A ako ste smršali, pomaže vam da održite.

Drugi metodi pomoći za smanjenje kalorija

-Različiti pristupi daju rezultate kod različitih ljudi. Nekim ljudima u mršavljenju pomaže i psihoterapija-terapeut vam može pomoći da promenite misaone obrasce o hrani i vežbanju.

-Aplikacije za pametne telefone mogu vam pomoći da pazite na unos hrane i podsećaju vas da vežbate, između ostalog.

-Rad na motivaciji

Šta bi trebalo da bude vaš kalorijski deficit?
Dobro pravilo za zdrav gubitak težine je deficit od oko 500 kalorija dnevno. Ovo se zasniva na početnoj tački od najmanje 1.200 do 1.500 kalorija dnevno za žene i 1.500 do 1.800 kalorija dnevno za muškarce. Može biti nezdravo unositi manje od toga dnevno. Razgovarajte sa svojim lekarom o minimalnim kalorijama koje su vam potrebne.

*Imajte na umu da vam možda uopšte nije potreban kalorijski deficit. Potreban vam je samo ako želite da smršate iz zdravstvenih ili drugih razloga. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete plan mršavljenja, posebno ako imate druge zdravstvene probleme.

Koliko i da li treba da robujete vagi dok gubite kilograme?