filteri close
Objavljeno: 09.01.2024. Image source: Pexels
300x600

Mentalni pristup gubljenju kilograma

U potrazi za idealnom težinom, mnogi upadnu u zamku stalnog stajanja na vagu. Međutim, koliko je ovaj pristup koristan i kada postaje preteran? 

Vaga može biti koristan alat u praćenju napretka, ali ne treba da postane osnova za procenu vašeg zdravlja i uspeha. Težina je samo broj koji ne uzima u obzir sastav tela, kao što su mišićna masa i zadržavanje vode.

Opsesivno merenje može negativno uticati na mentalno zdravlje. Stalna potreba za proveravanjem težine može stvoriti anksioznost i poremetiti samopouzdanje. Zato je važno uspostaviti zdrav odnos sa vagom.

Lek protiv gojaznosti daje više nego dobre rezultate na početku testiranja!

Umesto svakodnevnog merenja, odaberite jedan dan u nedelji. Ovo će vam dati jasniju sliku o trendovima vaše težine. Pored broja na vagi, obratite pažnju na to kako se osećate u svojoj koži i kako vam stoji odeća. Imajte na umu da je brzo gubljenje kilograma retko održivo ili zdravo. 

Cilj treba da bude postepen i stabilan napredak.

Osim vaganja, postoje i drugi načini praćenja napretka. Merenje obima struka, bokova i drugih delova tela može dati bolji uvid u gubitak masti i izgradnju mišića.

5 mentalnih stanja kojima sabotiramo gubitak kilograma

Redovno fotografisanje može pomoći da vizuelno pratite promene na telu. Ako vaš napredak u fitnesu raste, to je takođe znak da ste na pravom putu.

Dakle, umesto da se fokusirate isključivo na broj na vagi, razmislite o holističkom pristupu koji uključuje mentalno zdravlje, fizičku aktivnost i realna očekivanja. Vaga može biti koristan alat, ali ne dozvolite da ona definiše vaš put ka boljem zdravlju i sreći.