filteri close
Objavljeno: 15.04.2021. Image source: Unsplash/SJ Objio
300x600

Brojke jesu u padu, ali sve više mladih oboljeva i ima tešku kliničku sliku

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 2.971 novozaraženi od 14.565 testiranih, a nažalost, preminulo je još 35 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 259 pacijenata, a na bolničkom lečenju  je 7.341 zaraženi.

Od početka epidemije u našoj zemlji je do sada registrovano 654.870 zaraženih koronom, a preminula je 5.881 osoba.

Ukupno je testirano 3.646.957 uzoraka.

U bolnici u Batajnici je umrla devojka D. Ž. (32) iz Beograda, koja pre zaraze nije imala nikakvu bolest. Ona je za samo 24 sata završila na respiratoru sa teškom upalom pluća. Nakon 17 dana teške borbe i jezivih komplikacija, u utorak uveče izgubila je bitku s kovidom-19.

Direktorka ove bolnice doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da se devojka na vreme javila lekaru, da je odmah dobila terapiju, ali da je bolest toliko brzo napredovala da je za kratko vreme razorila ceo organizam.

"Bila je zdrava pre zaražavanja koronom i zbog toga mi je mnogo teško što nije uspela da se izbori. Ona je ujedno i naš najmlađi pacijent do sada koji je izgubio život zbog korone, a da nije imao još neku bolest. Kada je došla, smeštena je na poluintenzivnu negu, ali joj se situacija toliko pogoršala da je za manje od 24 sata razvila tešku kliničku sliku, takozvana bela pluća. Morala je odmah na respirator, na kom je ostala priključena čak 17 dana. Za to vreme razvile su se brojne dodatne zdravstvene komplikacije, koje su nezamislive za jednu tako jaku, zdravu osobu. I to mladu. Na kraju je dobila i duboku vensku trombozu. A onda je i preminula", kaže dr Adžić Vukičević i napominje:

"Svaki dan smo bili oko nje, činili sve što je do nas bilo. Sve nade smo polagali u njenu mladost i zdravlje, ma ni sanjali nismo da ćemo je izgubiti. Ovakva klinička slika i stanje uopšte nisu do sada bili karakteristični za mlade i zdrave ljude. Bila je tako lepa, zgodna… Ovo su najgori dani u mom životu, kada mladi i jaki ljudi preko noći završavaju na respiratoru. Mnogo je tužno i svi u bolnici smo baš teško podneli njenu smrt. Za svakoga koga izgubimo zbog korone teško nam je, ali ovo nam je baš bilo strašno".

Doktorka zato apeluje na građane, pogotovo mlade, da se čuvaju i vakcinišu, jer drugog spasa nema.

"Brine me i to što su kliničke slike bolesnika sada teže nego ranije. To su mladi i zdravi ljudi. Nisu čak ni gojazni, a imaju neobjašnjive upale oba plućna krila. Zato je važno da se imunizacija nastavi, da se zaraza zaustavi i da se zaštitimo od teških slučajeva", poručuje. Ona dodaje i da nije za popuštanje mera, već pre za njihovo pooštravanje.