filteri close
Objavljeno: 15.09.2024. Image source: Medik
300x600

Praktični saveti za održavanje kondicije tokom hladnijih dana

Leto je prošlo, a sa njim i duge šetnje po suncu, osvežavajući zalogaji voća i salata, i aktivnosti na otvorenom. Jesen je stigla i donela kišu, hladnoću i želju da se zavučemo pod ćebe sa toplom čorbom. Ali, to ne znači da moramo da se oprostimo od dobre forme koju smo gradili tokom leta.

Izazovi su tu, nema sumnje. Kiša nas tera da ostanemo unutra, a hladno vreme budi želju za kaloričnijom hranom. Ipak, postoje načini da se odupremo ovim iskušenjima i nastavimo sa zdravim navikama.

Prvo, moramo da prihvatimo da će naša rutina morati da se promeni. Više nema izgovora za odlazak u teretanu ili na trčanje po parku? Nema problema! 

Dani postaju sve kraći - kako očuvati mentalno zdravlje tokom zime

Vreme je da budemo kreativni. Vežbanje kod kuće može biti jednako efikasno. Pronađite online treninge koji vam odgovaraju ili investirajte u nekoliko osnovnih sprava za vežbanje. Čak i ples uz omiljenu muziku može biti odličan kardio trening.

Što se tiče ishrane, trik je u planiranju. Pripremite zdrave obroke unapred, tako da ne posegnete za brzom hranom kada vas uhvati glad. Topla čorba ne mora da bude neprijatelj - napunite je povrćem i mahunarkama za nutritivno bogat obrok. Eksperimentišite sa začinima da biste dobili ukusna jela koja će vas grejati, a neće vam dodati suvišne kilograme.

Voće i povrće koje bi obavezno trebalo da uvrstite u svoj jelovnik tokom jeseni

Ne zaboravite na hidrataciju. Lako je zaboraviti na vodu kada nije vruće, ali naše telo i dalje treba tečnost. Topli čajevi mogu biti odlična alternativa.

Na kraju, ne budite prestrogi prema sebi. Zdrav život je maraton, ne sprint. Ako pojedete parče torte ili preskočite trening, to nije kraj sveta. Važno je da se vratite na pravi put već sledećeg dana.

Jesen može biti izazovna za održavanje forme, ali uz malo planiranja i kreativnosti, možemo da uživamo u ovom godišnjem dobu, a da ne žrtvujemo svoje zdravlje. Ko zna, možda otkrijete nove hobije i recepte koji će vam postati omiljeni!