filteri close
Objavljeno: 23.07.2024. Image source: Medik
300x600

Šta možemo sami da uradimo za sebe u društvu u kome je traženje pomoći i dalje često tabu?

Alkoholizam je kompleksan problem koji pogađa mnoge ljude, često one koji se osećaju usamljeno i izgubljeno u svetu koji se čini previše teškim za suočavanje. Razumemo da mnogi traže utočište od usamljenosti u flaši, verujući da će im alkohol pružiti privremeno olakšanje od bola i praznine koju osećaju.

Iako je profesionalna pomoć uvek najbolja opcija za lečenje alkoholizma, razumemo da u našem društvu još uvek postoji neopravdana stigma oko traženja stručne pomoći za probleme sa zavisnošću. 

Ova stigma često sprečava ljude da potraže program lečenja koji bi im mogao spasiti život.

Alkohol i zdravlje mozga: Sa koliko godina je neophodno reći "dosta"!

Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti sami kako biste počeli svoj put ka oporavku, čak i bez spoljnih resursa i podrške:

1. Priznajte problem: Prvi korak je iskreno priznanje sebi da imate problem sa alkoholom. Ovo je često najteži, ali i najvažniji korak.

2. Postavite ciljeve: Odlučite da li želite potpuno da prestanete sa pijenjem ili samo da smanjite konzumaciju. Postavite realne, dostižne ciljeve.

3. Vodite dnevnik: Zapisujte koliko i kada pijete. Ovo će vam pomoći da uočite obrasce i identifikujete okidače koji vas navode na piće.

4. Pronađite alternativne aktivnosti: Otkrijte nove hobije ili vratite se starim interesovanjima koja su vas nekada ispunjavala.

5. Vežbajte: Fizička aktivnost može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja, što može smanjiti želju za alkoholom.

6. Praktikujte mindfulness: Meditacija i tehnike disanja mogu vam pomoći da se nosite sa žudnjom i anksioznošću.

7. Poboljšajte ishranu: Zdrava ishrana može pomoći vašem telu da se oporavi od efekata alkohola.

8. Tražite online podršku: Postoje mnoge online grupe za podršku i forumi gde možete anonimno razgovarati sa drugima koji se bore sa sličnim problemima.

9. Edukujte se: Čitajte knjige i članke o alkoholizmu i oporavku. Znanje je moć u borbi protiv zavisnosti.

10. Budite strpljivi i nežni prema sebi: Oporavak je proces koji zahteva vreme. Nemojte biti prestrogi prema sebi ako doživite recidiv.

Zbog stresa pijemo alkohol i uzimamo druge supstance - gde je izlaz?

Iako ovi koraci mogu pomoći u početku vašeg puta ka oporavku, važno je naglasiti da je profesionalna pomoć uvek najbolja opcija za lečenje alkoholizma. Stručnjaci mogu pružiti medicinsku podršku, terapiju i strukturirani program koji značajno povećavaju šanse za uspešan oporavak.

Ohrabrujemo vas da prevaziđete društvene tabue i potražite pomoć lekara ili specijalizovanog programa lečenja. Vaše zdravlje i dobrobit su važniji od bilo kakvih predrasuda. Zapamtite, traženje pomoći nije znak slabosti, već hrabrosti i odlučnosti da preuzmete kontrolu nad svojim životom.

Žene sve više piju alkohol i to ih ubija brže nego muškarce

Da ponovimo još jednom najvažnije: Ne morate se boriti sami. Profesionalna pomoć može vam pružiti alate, podršku i vodstvo potrebno za dugoročni oporavak i srećniji, zdraviji život. Odlazak lekaru nije sramota. Zavisnost se leči kao svaka druga bolest. Da li bi trebalo da je sramota ljude koji idu kod lekara zbog dijabetesa, pritiska ili srca? Naravno da ne i ne treba, pa ne treba nikog da bude sramota da potraži medicinsku pomoć za zavisnost. Napravite taj korak danas - vaša budućnost vam je zahvalna.